Pala odluka: Privatizacija PKB-a

0

Beta/M. M./DS
Skupština grada Beograda usvojila odluku o privatizaciji PKB-a kroz javno nadmetanje
 

Odbornik opozicione Demokratske stranke Danilo Bašić istakao je da je PKB najveći kombinat u Evropi i dodao da nema potrebe da se "brzopleto uđe" u njegovu privatizaciju.

"Nemojte da donesete odluku zbog koje ćete se kajati vi i vaša deca, jer kada prodajemo PKB, budući vlasnik raspolaže i vrednim zemljištem Kombinata koje se meri stotinama hektara na važnom koridoru, a koje može da dobije po jeftinoj ceni", rekao je Bašić.

Njegov stranački kolega Zoran Alimpić zatražio je da se predlog odluke o modelu privatizacije povuče i da odbornici razmisle da li PKB uopšte treba prodati.

Zamenik sekretara za privredu Marko Đokić odgovorio je da PKB ima problem s likvidnošću i da funkcioniše jer ne izmiruje obaveze prema javnom sektoru.

Novi vlasnik neće raspolagati zemljištem

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević izjavio je danas da se Poljoprivredni kombinat Beograda (PKB) privatizuje da bi postao tržišno konkurentan, ali da novi vlasnik PKB neće moći da raspolaže građevinskim zemljištem kombinata.

"Nigde u svetu se lokalna samouprava ne bavi poljoprivrednom proizvodnjom. PKB ima veliki potencijal u zemljištu, znanju i ljudstvu, ali su potrebne ozbiljne investicije da bi postao firma koja može samu sebe da izdržava i da bude trzišno konkurentna", rekao je Nikodijević novinarima nakon završetka sednice gradskog parlamenta.

On je ocenio da je PKB "uništen pre 10-15 godina", kada je sve što je donosilo prihod, poput prerade, distribucije i prodaje izvučeno iz tog preduzeća i prodato firmama koje danas uspešno posluju.

"Onaj ko bude uložio u PKB, moraće da zadrži proizvodnju mleka u količinama koje se danas proizvode, moraće da zadrži radnike i imaće isključivo poljoprivredno zemljište, ali ne i građevinsko, jer ono nije predmet privatizacije i ono ostaje Gradu", naglasio je predsednik Skupštine Beograda.

Nikodijević je dodao da i drugi veliki sistemi moraju da se pripreme za privatizaciju da bi postali likvidni i konkurentni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here