pixabay.com
Jerusalim

Palestina je upozorila da će Palestinska uprava prekinuti diplomatske odnose sa svakom zemljom koja premesti ili otvori ambasadu u Jerusalim.

Generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erekat koji je bio glavni mirovni pregovarač sa Izraelom je to objavio na Tviteru.

“Apelujemo na sve države da poštuju međunarodno pravo, uključujući rezolucije Saveta bezbednosti UN 478 i 2334. Kršenje međunarodnog prava je znak slabosti, ne snage”, napisao je on.

Predsednik SAD Donald Tramp je u petak najavio da će Srbija premestiti svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, a da su se Kosovo i Izrael dogovorili da uspostave odnose.

U drugom tvitu na arapskom jeziku Erekat je kritikovao arapske i muslimanske zemlje što nisu izvršile pritisak na Trampovu administraciju zbog toga i naveo da Tramp nagovara afričku zemlju Malavi da takođe premesti ambasadu u Jerusalim.

SAD su svoju ambasadu preselile u Jerusalim u maju 2018, pošto je Tramp u decembru prethodne godine priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Većina zemlja u svetu odbija da to učini. Samo SAD i Gvatemala imaju ambasade u Jerusalimu.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u ratu 1967. godine, kada je osvojena Zapadna obala i pojas Gaze.

Palestinci planiraju da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu.

Arapski mediji su objavili da se Erekat dogovora sa nekoliko arapskih zemalja da se spreči dalja normalizacija odnosa s Izraelom posle nedavnog uspostavljanja diplomatskih odnosa izmedju jevrejske države i ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Erekat je naglasio da bi arapske zemlje valjalo da se pridržavaju Arapske mirovne incijative iz 2002. godine kojom se predvidja normalizacija odnosa s Izraelom samo ako se povuče sa svih arapskih teritorija.

1 COMMENT

  1. Човече, како писање једне лажне књиге и слепи држање за њу могу да ти одузму територију.

  2. Нека се окупатори повуку са свих окупираних територија.

  3. Нека се окупатори повуку са свих окупираних територија.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here