pixabay.com

Najmanje 250 Palestinaca u izraelskim zatvorima započelo je štrajk glađu u znak protesta zbog preseljenja u izolovane ćelije, saopštili su danas palestinski zvaničnici.

Štrajk glađu, koji predvodi ekstremistička organizacija Islamski džihad, događa se u jeku porasta tenzija u izraelskim pritvorskim objektima nakon prošlomesečnog bekstva šestorice Palestinaca iz strogo čuvanih zatvora, prenosi AP.

Petorica od šest begunaca bili su pripadnici Islamskog džihada koji je i ranije bio pokretačka snaga nereda koji su izbijali u nekim zatvorima.

Sva šestorica begunaca su uhvaćeni u roku od nekoliko nedelja, ali je bekstvo osramotilo izraelske vlasti, dok su ga Palestinci pozdravili kao čin prkosa.

U Izraelu je trenutno zatvoreno više od 4.600 Palestinaca zbog povezanosti sa sukobima na Bliskom istoku, među osuđenicima ima različitih prestupnika – od lidera ekstremističkih organizacija osuđenih za smrtonosne napade na Izraelce, do političkih aktivista koji su učestvovali na demonstracijama i tinejdžera kažnjenih zbog bacanja kamenica na izraelske vojnike.

Zatvorenici se najčešće organizuju po politickim frakcijama i godinama su uspevali da dobiju ustupke stupanjem u štrajkove glađu ili nekim drugim kolektivnim akcijama.

Iz Kluba palestinskih zatvorenika, koji zastupa bivše i sadašnje zatvorenike, saopšteno je da je najnoviji štrajk pokrenut u znak protesta zbog razdvajanja zatvorenika Islamskog džihada u odvojene ćelije i izolacije od većine drugih zatvorenika.

Čelnik ove organizacije Kadura Fares potvrdio je da će najmanje 250 zatvorenika Islamskog džihada u nekoliko zatvorskih ustanova učestvovati u štrajku, kao i da će njih 100-tinak za nedelju dana početi da odbijaju i vodu.

On je pozvao na proteste u znak podrške zatvorenicima i najavio da će i druge palestinske frakcije – uključujući pokret Fatah predsednika Mahmuda Abasa – učestvovati u štrajku glađu.

Izraelska zatvorska služba saopštila je da nije upoznata sa masovnim štrajkom glađu i tvrdi da nije izolovala zatvorenike Islamskog džihada, već da su oni pomešani sa “opštom zatvorskom populacijom”.

Ipak izraelske vlasti su potvrdile da grupa Islamski džihad nije zadovoljna tim potezom i priznale da postoji “napetost”.

Islamski džihad je godinama izvodio smrtonosne terorističke napade zbog čega tu organizaciju i Izrael i druge zemlje smatraju terorističkom.

Tokom šestodecenijske “privremene okupacije” palestinskih teritorija stotine hiljada Palestinaca prošlo je kroz vojni pravosudni sistem Izraela.

Skoro svaka palestinska porodica ima rođaka koji je proveo neko vreme u izraelskom zatvoru, a Palestinci smatraju herojima sve one koji su bili u izraelskim zatvorima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here