Pali se olimpijska baklja za Vankuver

0

Prvi put će baklja za zimske Olimpijske igre biti upaljen u hramu boginje Here, gde su do sada održavane ceremonije samo za letnje Olimpijske igre. Olimpijska baklja za zimske Olimpijske igre do sada je paljena u aleji Pjera de Kubertena, koja se nalazi nedaleko od hrama, ali je nakon molbe organizatora Igara u Vankuveru odlučeno da bude napravljen presedan.

 

Sveštenice boginje Here u sredu su, po tradiciji, upalile probnu baklju i za razliku od ceremonije uoči Olimpijskih igara u Pekingu, kada su borci za ljudska prava napravili incident, sve je proteklo uz aplauze malobrojnih turista.

 

"Bilo je veličanstveno i uveren sam da će sutra sve proteći u najboljem redu, pogotovo zbog toga sto su bogovi očigledno na našoj strani i podarili su nam sunce", rekao je član Organizacionog komiteta ZIO u Vankuveru Džim Ričards.

 

Nakon što sutra bude upaljena, baklja će krenuti na 2.000 kilometara dug put po Grčkoj, a potom će biti predata Kanađanima na Panatinskom stadionu, gde su 1896. godne održane pre moderne Olimpijske igre.

 

 

Baklja će potom avionom biti prebačena u Kanadu, gde će je više od 12.000 mladića i devojaka proneti kroz 1.030 naseljnih mesta.

Hera Grčka Boginja Ljubavi i Braka
Hera je poznatija i kao Boginja Raja. Hera je bila jaka i moćne pre nego što se i udala za Zevsa, najmoćnijeg boga na Olimpu.

Hera je vladala podjednako nebom i zemljom, uključujući godišnja doba i okeane.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here