Youtube/Centar za istrazivacko novinarstvo Sarajevo
Namamljeni u klopku: Prevaranti snimljeni na delu

Finiš izborne kampanje u BiH obeležio je skandal u Brčkom, gde su privedena dvojica trgovaca glasova, i to osuđivanih narko-dilera. Njih je, uz pomoć novinara Centra za istraživačko novinarstvo, policiji servirao kandidat za odbornika u Skupštini Brčko Distrikta Abdulah Iljazović, koji se i sam svojevremeno bavio rasturanjem narkotika. Tvrdeći da je kod njega “gram bio gram” i da je raskrstio sa tim nečasnim poslom, Iljazović se kandidovao za brčanski parlament na listi Narod i pravda.

Pomoć da se domogne skupštine distrikta ponudio mu je Pengić predlogom da će on i njegov partner Elvir Saletović pronaći glasače spremne da za novac daju podršku kandidatu Naroda i pravde. Ispostavili su mu fakturu od 6.500 konvertibilnih maraka za 130 glasova, što znači 50 KM po glasu, od čega bi Saletović i Pengić deo zadržali za sebe. Iljazović je tu ponudu najpre odbio, ali ih je potom pozvao i rekao da će se posavetovati sa starijim kolegom i obavestiti o konačnom odgovoru. Međutim, umesto starijeg kolege, pozvao je novinare CIN-a i sa njima razradio klopku za trgovce glasovima. Novinari su pozvali prevarante, predstavili se kao stranački aktivisti i zakazali im sastanak sa Iljazovićem. Njemu je Saletović odmah tražio 1.300 kao avans, kao i da mu ostatak od 5.200 KM preda kada mu on dostavi spisak glasača.

On i Pengić kandidatu Naroda i pravde otkrili su i gde će kupiti glasove.

– Znači, rek’o sam ti, 100 ovih, 20 Srba i deset Hrvata. Ovo su ti sve muslimani, znači 100 njih. Sve su ti: Srpska Varoš, Grčica, Dizdaruša. Centar, znači ti vidiš da imaš iz Centra. Imaš ove moje, Srpska Varoš, Grčica. To ti je Bijela – rekao je Saletović na sastanku na jednoj bezinskoj pumpi u Brčkom. Nekoliko dana kasnije u pratnji novinara CIN-a Iljazović je predao Saletoviću 130 novčanica po 10 KM kako bi ih on dao glasačima kao avans za kupljeni glas. Ostalih 5.200 KM se od Iljazovića očekivalo nakon završenog posla. Pengić je pred kandidatom Naroda i pravde i novinarom CIN-a popisao serijske brojeve novčanica. Svaki birač je, uz popunjeni glasački listić, mobilnim telefonom trebalo da fotografiše dobijenu novčanicu kao dokaz obavljenog posla, dok bi Saletović i Pengić biračima isplatiti preostali deo novca. Međutim, Iljazović je o svemu obavestio tužilaštvo i policiju, pa su sve novčanice koje je dao trgovcima glasovima označene u sklopu detaljno planirane akcije “Glasač” kako bi bile dokaz za izbornu prevaru. Na dan primopredaje preostalih 5.200 KM Saletović i Pengić uhapšeni su u svojim kućama, a kod nji su pronađeni novac i spiskovi s imenima glasača. Iljazović je svoju odluku da raskrinka mrežu trgovaca glasovima objasnio kratko i jasno.

– Nisam više hteo da ćutim. Zbog te ćutnje nam je ovako kako jeste – rekao je Iljazović.

Sprečena još jedna prevara

Za lokalne izbore u BiH u nedelju u sedam časova otvoreno je 5.759 glasačkih mesta za organe vlasti u opštinama i gradovima u RS i Federaciji BiH, kao i u Brčko Distriktu. Štabu MUP-a RS Izbori 2020 prijavljeno je nekoliko incidenata. Tako su na jednom glasačkom mestu u opštini Trebinje polupana stakla, a u okolini Ugljevika glasačka kutija. U Istočnoj Ilidži na dva biračka mesta sprečena je prevara. Dve osobe uhapšene jer su uhvaćene u pokušaju da u glasačke kutije ubace popunjene listiće, a sa biračkih mesta odnesu nepopunjene.