pixabay.com

Grupa opozicionih stranaka u hrvatskom Saboru zatražila je da se od Srbije zatraži naplata ratne štete, odnosno da se prisili na reparaciju, kojom bi nadoknadili troškove razminiravanja onih delova Hrvatske u kojima taj posao još nije obavljen. Oni su ovaj zahtev podneli na nedavnoj sednici Sabora, na kojoj se raspravljalo o izveštaju o sprovođenju plana protivminskog delovanja za 2019. godinu.

Željko Sačić iz Kluba Hrvatskih suverenista zatražio je da se Srbija obaveže da plati reparaciju, dok je Miro Bulj iz Mosta rekao da Srbija “ono što je posejala mora i da plati” i pozvao državu da iskoristi dobre odnose sa Aleksandrom Vučićem i reši to pitanje, a ne da predsednik Srbije u Hrvatskoj sprovodi “velikosrpsku politiku”.

Dragan Crnogorac, predsednik Saveza srpskih udruženja Hrvatske, ovakav zahtev ocenjuje “ciničnim i degutantnim”.

– Cinično je zato što je posao razminiravanja u Hrvatskoj pri kraju. Ostalo je još da se razminiraju delovi obala nekih reka i neka manja šumska područja, a novac je i do sada dolazio od međunarodnih donacija i donatora kao što je UNMAC
. To je bio veoma unosan biznis u Hrvatskoj, a koliko znam neke firme i danas rade taj posao u Srbiji. Međutim, degutantno je da ovu temu pokreću ljudi koji bi barem o ratu trebalo da ćute. Kao da su Srbi zaboravili da je vojničina Željko Sačić komandovao jedinicama koje su spalile srpske kuće u dalmatinskom delu Krajine, poput Grubora, gde su spalili i starce koja je ostala. I sada, ubice i palikuće, traže plaćanje raparacije! Odvratno, ali nažalost, to je životna i politička realnost Hrvatske, zemlje punopravne članice EU. Nije njima važna humana strana razminiravanja, nego potreba za prikrivnjem istine okrivljivanjem Srbije i zavist jer ne mogu da gledaju kako Srbija raste i jača. I istini za volju, ovakvi tipovi poput Sačića u svakoj pravnoj državi, gde je na snazi vladavina prava, bili bi u zatvoru, a ne, kako je to neretko slučaj u Hrvatskoj, poput Branimira Glavaša, da sede u najvišem zakonodavnom telu – ističe Crnogorac.

Milojko Budimir, generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske, kaže da je dobro poznato ko je u poslednjem građanskom ratu u Hrvatskoj “sejao mine i mržnju”, a ko bio najveća žrtva.

– Zar treba proći više od 70 godina da bi svetu preko filma “Dara iz Jasenovca” bila prikazana istina o stravičnim zločinima koji su počinjeni u NDH za vreme Drugog svetskog rata. Nažalost, ovakve inicijative samo su nastavak takve pogubne politike. Može se očekivati da će promoteri takve politike imati sve manje pristalica i da su pred nama neki novi momenti koju nagoveštuju bolje odnose između Srba i Hrvata i bolja vremena za sve koji žive na ovim prostorima – naglašava Budimir.

Neprijateljska politika prema Srbiji

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da zahtev za naplatu ratne štete od Srbije za tzv. velikosrpsku agresiju nije ništa novo.

– U pitanju je još jedan od brojnih dokaza da Hrvatska u kontinuitetu vodi neprijateljsku politiku prema Srbiji. Temelj neprijateljske politike jeste Deklaracija o Domovinskom ratu, koju je Hrvatski sabor usvojio 2000. godine glasovima svih hrvatskih poslanika – ističe Linta i dodaje da bi Vlada Srbije trebalo da u međunarodnoj zajednici pokrene “diplomatsku, pravnu i političku borbu” kako bi se utvrdila istina o karakteru rata, ali i stradanju Srba.

– Glavni krivac za rat je bio ustaški režim Franje Tuđmana, čiji cilj je bio stvaranje etnički čiste hrvatske države – smatra Linta. On podseća da je na inicijativu saborske opozicije reagovao poslanik HDZ-a Josip Đakić, optuživši ih za politikanstvo.

– Srbomrzac Josip Đakić im je u ime vladajućeg HDZ-a odgovorio da Plenkovićeva vlada takođe pokreće tu temu prema Srbiji, kao i da je Hrvatska nametnula Srbiji pet posebnih uslova koja mora da ispoštuje i pregovorima sa EU – poručuje Linta.