Tanjug
Metju Palmer

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer, izjavio je da je cilj svih američkih administracija da se dijalog Beograda i Prištine okonča sporazumom o uzajamnom priznavanju.

Palmer je, u zajedničkom intervjuu za KTV sa specijalnim posrednikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, rekao da SAD snažno podržavaju taj proces.

Kako je kazao, cilj je potpuna normalizacija odnosa, a za SAD bi se to postiglo uzajamnim priznavanjem, što bi bilo, rekao je, najnepokolebljiviji temelj za stabilnost, mir, prosperitet i evropsku perspektivu.

– Ali, ono što nam je sada potrebno jeste da stranke sednu zajedno, rade na ovom procesu kojim posreduje EU, identifikuju tačke neslaganja i rade zajedno, kako bi pronašli put napred koji nas vodi tamo gde mislim da svi se slažu gde je to, a to je evropska budućnost Srbije i Kosova – rekao je Palmer.

On je dodao da je važno da kosovska javnost shvati koja su pitanja, dogovori, kako mogu izgledati kompromisi i kakav je napredak. Palmer je istakao da za pregovaračkim stolom nema rešenja bez kompromisa, što je reč koja izaziva strah u javnosti jer se često pogrešno razume.

– Kompromis kao i uvek u pregovorima znači da Srbija ima ambicije, stavove i želje, baš kao što ih ima i Kosovo, ima ciljeve u ovom procesu i mora da razume potrebe druge strane i sarađuje u pronalaženju rešenja koja su prihvatljiva za sve. Ako treba da postoji sporazum, moraju ga prihvatiti vlade u Beogradu i Prištini, podjednako, ali što je još važnije, i javnost u Srbiji i na Kosovu – rekao je Palmer.

2 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime