Tanjug
Metju Palmer

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer ocenio je da je status kvo na Balkanu neodrživ.

Palmer je pozvao prištinske vlasti da „intenziviraju napore“ za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Palmer je na obeležavanju 20. godišnjice od ulaska NATO snaga na kosovsku teritoriju poručio onima koji, kako je naveo, veruju da će se u jednom trenutku stvoriti bolji uslovi da se ispregovara sporazum da „nema boljeg trenutka od sadašnjeg“.

On je ocenio da je normalizacija odnosa ključna za „evropsku budućnost obe zemlje“ i za stabilnost, prosperitet i budućnost regiona.

– SAD su na strani Kosova kako bi ohrabrile njegov napredak, ali vreme je da Kosovo intenzivira napore da obezbedi trajan mir tako što će postići sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom, koji će biti koncentrisan na uzajamno priznanje – rekao je Palmer.

On je dodao da je to jedini način da se okonča spor, koji, kako je rekao, zadržava dve strane da ispune svoj potencijal.

U tom kontekstu, on je podsetio na „istorijsko pomirenje“ Grčke i Makedonije koje je, kako je ocenio, pokazalo da je uz hrabre lidere, okrenute ka budućnosti, moguće ostaviti po strani sporove iz prošlosti.

1 KOMENTAR

  1. Ti ili si ble,saav ili se praviš ble,sav.Makedonija ničim nije ugrozila Grčku sem imenom.Tu nisu bili u pitanju životi ljudi već samo da se iznadje jedno novo ime.A šta mi treba da radimo.Da se odreknemo sami sebe zbog vas la,žova koji nas uvlačite u sve veće nevolje.Idite vi svojim putem,mi ćemo svoj već nekako naći.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime