Tanjug
Metju Palmer

Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, govorio je za “Glas Amerike” o najnovijoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini.

Palmer je u intervjuu upozorio da svako ko se protivi Dejtonskom sporazumu može da očekuje posledice, prenosi Avaz.ba.

– Gospodin Dodik se i ranije ponašao na način koji je nedosledan i nespojiv s Dejtonskim sporazumom i on je zbog toga bio predmet američkih sankcija. Svako ko se pridruži antidejtonskim stavovima, rizikuje da se pokrene odgovor SAD – rekao je Palmer.

Na pitanje kakav bi to odgovor mogao biti, jer je Dodik već pod sankcijama i radi takve stvari iz godine u godinu, a i sam Palmer je već govorio da se nada da on neće zadržati takvu tvrdokornu retoriku, Palmer kaže da se Dodiku mora staviti do znanja da je to neprihvatljivo.

– Svi moramo biti jasni, međunarodna zajednica kolektivno mora jasno staviti do znanja da je to neprihvatljivo i da mu neće biti dopušteno da opstane. Tako da bih pomislio da svi u Banjaluci, u Republici Srpskoj, koji se svrstaju uz stav koji je zauzeo gospodin Dodik, moraju razumeti rizike koje to nosi i štetu koju nanose budućoj evropskoj perspektivi BiH – kaže on.

Palmer smatra da Dodik stvara krizu tamo gde ne bi trebalo da je bude.

“Mislim da smo to videli sa stavom gospodina Dodika u odnosu na Visoko sudsko i tužilačko veće i Ustavni sud, stvarajući krizu tamo gde ne treba da je bude”, kaže on u intervjuu.

6 COMMENTS

  1. To je americka demokratija, ne treba popustiti ni mm, ako bosnjaci nece neka idu svoj put a mi cemo svoj i tacka

  2. Samo u slučaju Dodik i RS važi dejton,ostali ga mogu kršiti do mile volje.Stara priča na nov način.

  3. Palmeru jeli to USA Demokratija koju vi pokazujete I otvoreni pretite izabranom Predsjedniku damu necete dozvoliti da zastupa Dejtonska prava
    Da zaustavi uzurpaciju Srpske zemlje

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here