youtube.com/RTS Sajt - Zvanični kanal
Metju Palmer

“Sada je najvažnije da Priština što pre dobije novu vladu i da ta vlada učini sve što je potrebno da se nastavi dijalog s Beogradom, uključujući i ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH”, izjavio je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer.

– Nadamo se da to može da se reši ubrzo – rekao je Palmer u intervjuu za Glas Amerike.

Govoreći o nastavku pregovora Beograda i Prištine, on je kazao da niko neće biti primoran da radi nešto što ne može da uradi, ali da bi SAD volele de se pregovori “odvijaju u dobroj veri i da idu ka dogovoru koji vodi međusobnom priznavanju Srbije i Kosova i otvara put ka Evropi”.

Ističući da “SAD neće diktirati domet pregovora”, američki diplomata je izrazio nadu da će “Beograd i Priština moći da ponovo pronađu put do pregovaračkog stola i da onda pronađu obostrano prihvatljivo rešenje čiji će rezultat biti puna normalizacija odnosa”.

– Dogovor koji se postigne mora biti sveobuhvatan, mora imati političku, bezbednosnu, ekonomsku, trgovinsku, kulturnu komponentu, deo koji se odnosi za zaštitu imovine SPC na Kosovu. Dakle, mislim da je fokurisanje isključivo na mape i teritoriju daleko od onoga što bi trebalo da podrazumeva sveobuhvatna normalizacija. Šta je normalizacija – mogu da definišu samo učesnici u pregovorima, a za to je potrebno da se vrate za sto – kaže Palmer.

3 COMMENTS

  1. Nova vlada pa nema taksi pa dogovor sa Vučićem. Nema te takozvane vlade sa takozvane države Kosova koja može da se dogovara sa Srbijom. Neka se pripoje sa Albanijom, dobiju albanske pasoše pa onda nek se sele u Albaniju bez Kosova a ne po svetu sa Srpskim pasošima.

  2. Stavi još jedne naočare.Izmedju Srba i ši,ptarije nema nikakvog dogovora.To što ste vi došljacima na Kosovo priznali državu za Srbiju to nije validno jer Kosovo je srpska zemlja trenutno okupirana od vas i ši,ptarije koja je nadirala preko Prokletija.Prvo odustanite od svoje ideje da je Kosovo država i onda će sve biti u redu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here