youtube.com/RTS Sajt - Zvanični kanal
Metju Palmer

Sjedinjene Američke Države polažu velike nade da će Evropska unija otvoriti pristupne pregovore sledećeg meseca sa Severnom Makedonijom i Albanijom kao i da će evropski put ovih zemalja smatrati neophodnim, rekao je specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan, Metju Palmer.

On je za radio Slobodna Evropa na bugarskom jeziku rekao da je neposredno pitanje sa kojim će se Evropski savet suočiti na sastanku u martu jeste da li će otvoriti pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

– SAD se nadaju da će odgovor na to pitanje biti da. Smatramo da su obe zemlje, po zasluzi, kvalifikovane. Smatramo da je to važan signal koji treba poslati regionu. Neophodno je da i Severna Makedonija i Albanija imaju jasan evropski put i evropsku perspektivu – rekao je Palmer.

Istovremeno, Palmer je izrazio zabrinutost zbog uključenja Rusije na prostor Zapadnog Balkana i onoga što je nazvao pokušajima potkopavanja međunarodne podrške za, sada, jednogodišnji sporazum između Severne Makedonije i Grčke koji je okončao 27-godišnji spor između ove dve zemlje i uklonio protivljenje Atine protiv makedonskog priključenja EU i NATO-u.

– Zabrinuti smo zbog ruskih namera po pitanju Zapadnog Balkana. Takođe bih ukazao na ruske napore da potkopaju podršku Prespanskog sporazuma između Atine i Skoplja kao još jedan primer zloćudnih aktivnosti ruske države – rekao je Palmer.

On je dodao i da Rusija „preferira Zapadni Balkan koji je lomljiv, podeljen između sebe, sumnjiv i koji ima elemente haosa“, što je, kako kaže, područje u kojem Rusi mogu povećati nivo napetosti kako bi iskoristili situaciju i napravili razdor između Zapadnog Balkana i međunarodne zajednice.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime