Tanjug
Metju Palmer

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer održao je danas govor pred kosovskim studentima u biblioteci “Pjeter Bogdani” u Prištini, u kome je naglasio neophodnost dogovora sa Srbijom. On je poručio i da Srbija neće moći da uđe u EU bez priznanja Kosova.

Palmer je rekao da mu je drago što je u Prištini, i da je to mesto rasta i nove gradnje.

– Vidim plodove vašeg napora. SAD su podržale vaše težnje kao prijatelja i kao partnera. Rešenje za stabilnost na Balkanu je integracija Kosova. Potpuna integracija Kosova ostaje naša obaveza. Grenelovo imenovanje naglašava da su SAD prisutne i spremne da pomognu – kazao je Palmer.

Govoreći o članstvu Zapadnog Balkana u EU, on je rekao da Srbija to pravo neće steći bez priznanja nezavisnosti Kosova, piše Ljajmi.

– Vučić zna da Srbija nikada neće ući u Evropsku uniju bez rešenja problema sa Kosovom. Pozivam vas da iskoristite ovu priliku. Budućnost Kosova oblikovaće njegovo susedstvo – rekao je Palmer studentima.

On je poručio da se Kosovo ne može izostaviti iz trajnog rešenja na Balkanu i naglasio da rešavanje odnosa Srbije i Kosova ostaje strateški prioritet SAD. Palmer je rekao i da njegova država podstiče novu kosovsku vladu da ojača plan dijaloga sa Srbijom.

– Pregovori sa Srbijom su bili komplikovani. Ali kosovska istorija oduvek se odnosila na prevazilaženje izazova i kompromisa. Vaša državotvornost je neopoziva i sada vam je potrebna normalizacija da bi iskoristili veliki potencijal koji posedujete – naveo je Palmer.

On je rekao da bi Srbija trebalo da zaustavi kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

– Trebalo bi da imaju prostor za pregovaranje bez straha. SAD ne nameću sporazum, Srbija i Kosovo ga moraju postići i odobriti. Pregovarači moraju imati prostora za istraživanje ideja – naveo je Palmer.

11 COMMENTS

  1. Odlicna izjava Palmera a je se nadam da nikako necemo u tu vestacki uspesnu uniju.Francuzi su sve siromasniji,nemogu da placaju racune,zene se ne odrzavaju a o odmorima da se ne govori.Ima onih koji nikada ne idu na more i dece koja ga nikada nisu videla.Francuska je bogata zbog proslosti ,zbog stecenih stvari a ne danasnjeg uspeha.Kada bi prestali da bacaju novac na bombardovanje mozda svojoj naciji pomogli vise u izgradnji preduzeca.EU nije sudjeno da traje.

  2. ko je lud da da 17 % teritorije za ulazak u ekonomsku grupaciju koja se ne zna ni kako izgleda. laku noc eu, dobro jutro EVRAZES.

  3. I ona sto spava sa tobom je kreten, da ima malo Srpskog u sebi izbacila bi te iz kreveta a i iz kuce!

  4. To znamo.To ne morate ni da kažete.A i kad prizna Kosovo(jer to je tobožnji uslov za koji su se uhvatili kao nemoguće)neće biti rimljena u EU.Evo zadnjeg primera:Makedonija.Promenila ime,od EU ništa,primiće je u NATO da:Demokratija je kad beli čovek pošalje crnog čoveka da ubija žutog čoveka, 20 hiljada kilometara daleko od svoje kuće, pod izgovorom da brani bezbednost svoje zemlje, koju je oteo od crvenog čoveka.-monolog iz Formanovog filma Kosa.E zato ove jadnike primaju u NATO a EU im je zatvorila vrata još:Hrvatska će biti južna granica EU-Jadranka Kosor u vreme dok je bila premijer Hrvatske.

  5. Kako je u EU mogla uci Engleska bez priznanja Skotske, irske <Velsa,pa Spanija bez priznanja Katalonije,pa Hrvatska bez priznanja Republike Srpska Krajina.

  6. DA PRIZNA SOPSTVENU TERITORIJU A STA BI BILO KAD BI AFRIKANCI U AMERICI NJIH IMA NEKOLOKO MILIONA U AMERICI TRAZILI DA 3 PROSTO VASE TERITORIJE I DAJ BOZE DA SE VAMA DESI KO SRBIJI DA MANJINA TRAZI REPUNLIKU KOD VAS IMA VISE MANJINA NEGO AMERIKANACA BUDE NJIHOVO I DA VI PRIZNATE TO ZA NJIH ODMAH BI STE VI OBESILI NJIH KO INDIJANCE PRE

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here