Palmin ZOO vrt dobilo majmunče

0

Veterinar Zoološkog vrta u Jagodini Vladimir Jovanović je kazao da još ne može da se utvrdi kog je pola jer ga majka ne ispušta iz naručja.

 

U jagodinskom Zoološkom vrtu ženka japanske vrste majmuna makaki donela je na svet mladunče
 

"Majka ga je sama donela na svet, nikakva asistencija nije bila potrebna, sve je proteklo u najboljem redu. Mladunče je zdravo i odmah je počelo da sisa", rekao je Jovanović.

 

Posetioci tog životinjskog vrta već mogu da vide malog makakija, ali nikako odvojenog od majke. Ona ga, verući se unutar kaveza, sve vreme drži u naručju.

 

U jagodinskom zoo vrtu očekuju još prinova.

"Mužjak je prošle godine postao polno zreo tako da smo očekivali ovo. Počeli su da se razmnožavaju i da šire potomstvo, a to znači da im je ovde dobro", objašnjava Jovanović.

 

Ta vrsta majmuna vodi poreklo iz Azije i Severne Afrike i jedna je od najpopularnijih vrsta u zoološskim vrtovima, zabavnim parkovima i privatnim domovima širom sveta. Makaki majmuni koji se nalaze u jagodinskom zoološkom vrtu doneti su pre nekoliko godina iz Subotice.

 

"Tamo su pravili velike šale, a posetioci su ponekad imali i nezgode sa njima. Postojao je deo gde su mogli da priđu bliže uz posetioce, pa su im uzimali mobilne telefone ili sokove. U Jagodini su dobri", kazao je Jovanović.

 

Mladunče makakija je prvi majmun koji je donet na svet u tom zoološkom vrtu, a od početka godine bilo je više prinova, među kojim su mladunčad antilope, lame, zebua, kao i trenutno najatraktivniji mali lav kome je nadenuto ime Nikola.

 

U jagodinskom Zoološkom vrtu, koji je otvoren 2006. godine, živi više od 500 primeraka 80 životinjskih vrsta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here