Pametni telefoni nam menjaju mozak?

0

Beta/AP/J.S.A.
Upotreba pametnih telefona dovodi do jače veze između mozga i ruku
 

Naime, stručnjaci su otkrili da osobe koje koriste “touchscreen” gotovo svakodnevno, imaju veću i jaču oblast u mozgu koja kontroliše prste. Oni smatraju da što više vremena neko provodi sa svojim smartfonom, veza između mozga i ruku postaje jača.

Neurolog, doktor Arko Goš, koji je sprovodio pomenuto istraživanje, izjavio je da novonastala opsesija sa pametnim telefonima demonstrira sposobnost mozga da se prilagodi različitim situacijama. Iako je poznato da se mozak može prilagođavati novim uslovima, te promene ponekad mogu dovesti do hroničnih bolova i poremaćaja u kretanju.

Smartfoni su naterali ljude da koriste ruke na način na koji nikada nisu radili u istoriji ljudske evolucije.

I dok korišćenje klasičnih mobilnih telefona sa tastaturom zahteva jednostavne pokrete ruku, “touchscreen” zahteva daleko kompleksniji set pokreta. Deo mozga koji kontroliše osećaj dodira u palcu i prstima beleži mnogo veću aktivnost, što povećava konekciju između njih i ubrzava reakcije i osetljivost.

Doktor Goš je nakon završenog istraživanja izjavio da je bio veoma iznenađen razmerom kojom se mozak menja pod uticajem korišćenja smartfona.

Iako postoje benefiti od toga što se mozak adaptira novim uslovima, stručnjaci su zabrinuti da bi prekomerno korišćenje telefona moglo da utiče loše na zdravlje ljudi. Menjanje dela mozga koji je zadužen za pokrete prstiju može dovesti do bolova, spazma, i poremećaja u kretanju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here