pixabay.com

Mladi luk sadrži niz vitamina i minerala korisnih za zdravlje, pa ga vredi uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Imajte na umu da je zeleni deo vrlo hranjiv pa ga pametno iskoristite u drugim jelima.

Poznato je da mladi luk ima antibakterijska svojstva i da štiti od upala, kao i da pomaže kod prehlade, a odličan je i za poboljšanje varenja. Imajte na umu da zeleni deo mladog luka nikako ne bi trebalo bacati, jer se u njemu nalaze sastojci odlični za naše zdravlje.

Evo top pet razloga zašto je mladi luk dobro jesti svaki dan:

Štiti srce

Mladi luk je pun antioksidansa koji štiti ćelije u telu od oštećenja izazvanih delovanjem slobodnih radikala. Uz to, mladi luk drži krvni pritisak u granicama normale i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka.

Dobar je za vid

Mladi luk štiti od upala i smanjuje rizik od bolesti mrežnjače. Sadrži vitamin A koji je važan za proizvodnju proteina u očima, zaslužnog za dobar vid. Ljudi kojima nedostaje ovaj vitamin mogu patiti od noćnog slepila i drugih poremećaja. Jedan luk sadrži oko 3 odsto dnevnih potreba za vitaminom A.

Jača kosti

Vitamin C i K kojima mladi luk obiluje, dobri su za zaštitu kostiju. Samo jedan luk sadrži oko 20 odsto preporučene doze vitamina K i oko 2 odsto vitamina C. I jedan i drugi važni su za gustinu i čvrstinu kostiju. Nedostatak ovih vitamina povećava šansu za razvoj osteoporoze i lomove.

Snižava holesterol

Zeleni deo mladog luka snižava nivo lošeg holesterola u krvi, a pomaže i u regulisanju nivoa šećera u krvi.

Za lepšu kožu

Mladi luk pomaže telu u proizvodnji kolagena koji je važan za lepu, zdravu i zategnutu kožu. Kolagen je zaslužan za usporavanje nastanka bora na licu i nalazi se u mnogim kremama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here