pixabay

Globalne emisije ugljen-dioksida (CO2) u prvih šest meseci ove godine smanjene su za rekordnih 8,8 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što se pripisuje ograničenjima povezanim sa pandemijom koronavirusna.

Istraživanje koje je u časopisu Nature Communications objavila grupa naučnika iz Kine, Francuske, Japana i Sjedinjenih Država, pokazalo je da su emisije CO2 pale za 8,8 odsto u odnosu na prvu polovinu prošle godine.

To je najveći pad emisija do sada tokom prve polovine godine. Polugodišnji pad takođe je bio veći od smanjenja tokom Drugog svetskog rata, iako treba reći da su prosečne emisije sada mnogo veće nego u to vreme.

Naučnici su koristili podatke temeljene na aktivnostima u stvarnom vremenu i analizirali dnevne, nedeljne i sezonske trendove emisija CO2 pre i nakon pandemije covida-19 i ekonomski pad koji je ona izazvala.

Proletos su vlade širom sveta nametnule blokade za obuzdavanje pandemije covida-19 koje su smanjile upotrebu energije za industrijsku proizvodnju i transport.

Vreme toplije nego obično u većem delu severne hemisfere takođe je doprinelo smanjenju emisija.

Studija je pokazala da je pad dnevnih emisija ugljen-dioksida bio najizraženiji u aprilu, tokom najoštrijih ograničenja. Emisije su počele rasti krajem aprila i u maju, kad su aktivnosti nastavljene u Kini i delovima Evrope.

– Do 1. jula učinci pandemije na globalne emisije smanjeni su kako su restrikcije povezane s karantinom popuštale, a neke aktivnosti ponovno pokretane, naročito u Kini i nekoliko evropskih zemalja – kaže se u studiji.

Dodaje se da među zemljama i dalje postoje značajne razlike, uz kontinuirani pad emisija u SAD-u gde se broj slučajeva koronavirusa još uvek znatno povećava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here