EPA/Christian Bruna
Beč

Već drugu godinu za redom pandemija korona virusa onemogućila je održavanje tradicionalnog prvomajskog marša Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) u Beču.

Umesto marša, koji svake godine okuplja oko 100.000 ljudi, kojima se čelnici stranke obraćaju ispred gradske Većnice, lideri SPO svoje poruke povodom Dana rada, morali su da upute preko virtuelnog prostora.

Šefica SPO Pamela Rendi Vagner je, video porukom preko Interneta, zatražila od vlade
borbu protiv istorijsko visokog broja nezaposlenosti.

„Nažalost ovaj dan, već drugi put zaredom, ne možemo obeležiti kao što smo navikli”, rekla je ona izrazivši nadu da će Austrija uskoro moći da povrati slobode građanima, ali obazrivo.
Zatražila je, u svojoj poruci, velike investicije u socijalne mere i zaštitu klime.

Takođe smatra da bi veća imovina morala biti više oporezovana.

Rendi-Vagner rekla je da treba « bonusom zaposlenja » da se proširi pomoć zapošljavanju.
„Moramo se suočiti sa pitanjem kako treba da izgleda Austrija posle korona krize”, podvukla je ona.

U fokusu njenog obraćanja bila je i nega, te je ukazala da je Austrija suočena sa rekordnom nezaposlenošću, a istovremeno nedostaje do 80.000 negovatelja.
Prema njenim rečima treba udvostručiti mesta za obrazovanje negovatelja, te i ponuditi besplatno obrazovanje.

Takođe SPO želi da, onima koji se odluče da promene profesiju, ako pređu u negovatelje, tokom obrazovanja da 500 evra dodatno.

Rendi-Vagner smatra i da bi negovatelji trebalo već sa 60 godina dobiju mogućnost da idu u penziju, jer se bave teškim poslom.

Na kraju je naglasila da do kraja juna treba negovateljima dati jednokratnu pomoć u visini 1.000 evra, jer, kako kaže, nedovoljan je samo „aplauz”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here