Tanjug
Evropska unija

Podrška Austrijanaca članstvu u EU i dalje je veoma visoka, ali je tokom pandemije korona virusa opala, pokazuje istraživanje Austrijskog drusstva za evropsku politiku (OeGfE).

Prema tom istraživanju 66 odsto Austrijanaca se trenutno izjašnjava za ostanak u EU.
Poređenja radi u martu odnosno aprilu taj broj je bio još na 73 odsto, a potom je u septembru počeo da opada na 70 odsto.

Istovremeno je broj pristalica izlaska iz EU porastao sa 13 na 18 odsto. Pored toga 34 odsto građana je reklo da je zadovoljno dosadašnjim merama EU, dok je 53 procenata nezadovoljno kada je reč o ublažavanju ekonomskih posledica pandemije.

Kada je reč o nabavci vakcina 42 odsto je mišljenja da bi uspeh bio veći da je svaka zemlja sama naručila cepiva, a na drugoj strani 37 odsto je mišljenja da je put preko EU bio ispravan.

Austrijanci, pokazuje istraživanje, podržavaju zajedničku potvrdu EU o vakcinaciji.

“Podrška članstvu u EU od početka pandemije opada i uloga EU u nabavci vakcine i ublažavanju ekonomskih posledica se ocenjuje kritički”, ukazao je generalni sekretar OeGfE Pauls Šmit objašnjavajući to time da je pre Božića nastao je utisak da će svi ljudi u EU biti odmah vakcinisani, dok se na jesen polazilo od kasnijeg vakcinisanja, to jest od leta 2021..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here