EPA/Boris Pejović
Milo Đukanović

“Najnovija predstava za javnost NVO MANS pod nazivom “Pandora papiri”, samo je još jedan u nizu pokušaja diskreditacije Predsednika Crne Gore i članova njegove porodice, na čemu MANS uzaludno radi godinama”, saopšteno je iz Kabineta predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

MANS je večeras objavio da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Devičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara.

Do tih podataka došao je Istraživački centar MANS-a kroz globalnu istragu o of-šor poslovima pod nazivom “Pandora papiri” (Pandora Papers) koju je vodio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) sa partnerima iz 117 zemalja.

– Kabinet Predsednika je nedavno dobio pitanja Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara na koja je Predsednik dao detaljne odgovore koji do kraja demantuju nestine što ih je plasirao Mans. On je kazao da je tokom 2012. godine, u vreme kada nije obavljao državne poslove, radio na uspostavljanju infrastrukture za otpočinjanje poslovnih aktivnosti zajedno sa sinom. U to vreme osnovao je Victoria Trust, koji, dok je on bio vlasnik, nije imao nikakvih poslovnih transakcija, nije otvorio niti jedan bankarski račun, jer jednostavno nikada nije ni aktiviran – navodi se u reagovanju Kabineta predsednika Crne Gore.

Dodaju i da nakon što se Milo Đukanović te iste godine neplanirano vratio na funkciju premijera, da je celokupno vlasništvo nad Victoria Trustom preneo na sina Blaža Đukanovića.

– Radi tačnog informisanja javnosti, ponavljamo da je pomenuti Trust postojao samo na papiru, a sve što je objavio Mans, i njegova vlasnica Ćalović-Marković, najobičnije je zlonamjerno spinovanje, u koje su se, kao po dogovoru, odmah uključili premijer Krivokapić i njegov zamenik Abazović. Uostalom, sve je lako proverljivo, pa nadležnim organima nije teško da utvrde stvarno činjenično stanje u vezi zlonamernih navoda Mansa – navodi se u reagovanju Kabineta predsednika Crne Gore.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here