Panika u Dauning stritu

0

Beta/AP/arliamentary Recording Unit
Britanci bi ovog trenutka znatnom većinom glasali za raskid sa Unijom: Dejvid Kameron najavio je referendum za 2017. godinu
 

Sada, u očiglednoj panici zbog pada popularnosti, porasta rejtinga evroskeptične Nezavisne partije Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP), kaže da je spreman i na rani plebiscit ukoliko, naravno, ostane na vlasti posle predstojećih majskih parlamentarnih izbora.

Kameron je u osnovi za ostanak u EU, ali samo ako pre referenduma uspe da, kako je najavio, iznudi faktički nemoguće temeljitu rekonfiguraciju odnosa Londona sa Unijom. Takvu "rekonstrisanu" Uniju ponudio bi onda Britancima na referendumu.

Odoše pristalice

U svim anketama, konzervativci na pet meseci pred izbore stoje iza laburista, dobrim delom zahvaljujući tome što im deo članstva odlazi u UKIP. Komentatori u Londonu sumnjaju da će Kameronov "trik" o pomeranju referenduma za neki bliži datum spasti Kamerona poraza na majskim izborima.

U evroskeptičnoj zemlji, manipulacija sa temeljnom "promenom" EU, za šta mu je potreban praktično neostvariv pristanak svih članica Zajednice, Kameronu je već donela pad popularnosti – laburisti već stoje bolje od konzervativaca, dok UKIP Najdžela Faradža nadire i preti osipanjem konzervativnog elektorata u korist evroskeptične UKIP.

Britanci bi ovog trenutka znatnom većinom glasali za raskid sa Unijom.

Ključ Kameronove "nemoguće misije" je sprečavanje imigracije na Ostrvo iz ostalih zemalja EU, što je praktično udarac u temelje dogme EU o slobodnom kretanju ljudi, roba i kapitala. Rast popularnosti UKIP upravo se temelji na politici sprečavanja daljeg slobodnog priliva ljudi iz ostalih članica EU, zbog kojih mnogi Britanci ostaju bez posla.

Da bi umirio evrofobičnu zemlju, Kameron je u novembru obećao da će skresati socijalna davanja došljacima iz EU (stanovi, obavezna novčana pomoć dok ne nađu posao, besplatno zdravstveno osiguranje), ali nije imao kuraži da najavi limitiranje broja imigranata iz EU. U najnovijem, novembarskom istupu, najavljuje i to.

U navodnoj želji da Uniju rekontsruiše pre objave referenduma – spreči proces daljeg integrisanja Zajednice i osigura britanski veto na taj proces – Kameron je već bacio rukavicu snažnom bloku evrofoba u svojoj partiji koja, kao i UKIP, traži napuštanje EU bez ikakvog prethodnog manevrisanja sa Briselom.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here