Vesti

Švedska strategija bezbednosti bila bi u potpunosti ugrožena ako bi NATO pristao da se uzdrži od širenja i ograniči neke od svojih aktivnosti u Evropi, kako je to Rusija tražila, izjavio je najviši švedski vojni zvaničnik, general Mikael Biden.

Rusija je nagomilala trupe u blizini svoje granice sa Ukrajinom, što je alarmiralo Zapad, prenosi Rojters.

Moskva, koja negira tvrdnje Vašingtona da priprema invaziju, želi niz bezbednosnih garancija, uključujući obustavu širenja Alijanse na istok.

Zahtevi Rusije uznemirili su evropske zemlje koje nisu članice NATO, uključujući Švedsku, koja je ojačala veze sa Alijansom.

– Predlozi koji se odnose na novi bezbednosni poredak uništili bi osnove naše bezbednosne politike – rekao je general Biden za dnevni list Dagens Niheter.

– Naša namera je da postanemo jača odbrambena sila u svim kategorijama i razvijamo ukupnu odbranu. To, međutim, zavisi od razvijanja međunarodne saradnje – dodao je on.

Švedska vlada pojačala je diplomatsku aktivnost, a premijerka Magdalena Anderson trebalo bi da se danas sastane sa šefom NATO Jensom Stoltenbergom.

Ona je nakon jučerašnjih razgovora sa finskim predsednikom Sauli Ninistom izjavila da o bezbednosnom poretku Evrope ne može biti pregovora.

– U Švedskoj mi sami odlučujemo o našoj spoljnoj i bezbednosnoj politici i o tome sa kime ćemo sarađivati – rekla je Anderson.

3 COMMENTS

  1. I to kaže država, koju dvesto i kusur godina niko nije dirao! Nije učestvovala ni u prvom ni u drugom svetskom ratu, pored ostalog!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here