Panika zbog fotografije Islamske države

0

Kako piše britanski Telegraf, fotografija koja se pojavila na društvenim mrežama, a na kojoj se vidi mladi Britanac sa puškom u rukama, koji sedi iza zastave i između dva borca ID, dovela je do straha u javnosti od širenja propagande i propagandnog uspeha ove ekstremističke grupe.

U nekim izveštajima objavljeno je da je mladićevo ime Džonatan Edvards.

Mladić na sebi ima pancir, a odmah pored njega sede dva bradata muškarca, u sličnoj uniformi, sa oružjem – očigledno borci ID.

Međutim, pojavile su se sumnje u autentičnost ove fotografije, kada se javio bloger pod imenom Abu Davud, koji tvrdi da je on izmontirao fotografiju u želji da obmane britanske medije. Bloger koji tvrdi da živi u Jemenu je fotografiju postavio na Tviter.

U prvom opisu fotografije koja je objavljena 3. decembra stajalo je: Upoznajte Džonatana Edvardsa koji se, nakon što nije primljen ni na jedan univerzitet, priključio ID.

Na društvenim mrežama u britanskoj javnosti pojavile su se zatim brojne spekulacije – od onih da li je u pitanju državljanin Britanije ili Australije, pa do onih usmerenih na autentičnost fotografije. Mnogi navode da je u pitanju namerno širenje straha i konfuzije, drugi da se radi samo o zlobnoj podvali.

U otkrivanje identiteta momka uključili su se i pripadnici obaveštajnih službi, a iz organizacije eksperata za islamska pitanja Kvilijam iz Londona kažu da je čudno da se osoba predstavlja imenom Džonatan, a ne nekim (novim) muslimanskim. U ovoj organizaciji se takođe bave autentičnošću fotografije i identitetom momka.

Stručnjaci te organizacije kažu da ID ima sofisticirane softvere uz pomoć kojih može da pravi ovakve manipulacije.

Stručnjaci kažu da je na hiljade muslimana sa zapada odlazilo na istok kako bi se pridružilo terorističkim grupama, ali da nije poznato da je bilo belih konvertita u Siriji.

Većina boraca koji su odlazili da se priključe ID u Siriji i Iraku su uglavnom afričkog ili azijskog porekla, i to oko 60 Australijanaca i oko 500 Britanaca među njima. Međutim, spekuliše se da je broj regrutovanih iz Britanije veći i da se kreće i do 2000. Jedan visoki policijski komesar izjavio je u oktobru da se više od pet Britanaca svake nedelje priključi naoružanim grupama u Siriji.

Skotland Jard je, kako prenosi Telegraf, saopštio da nije prijavljen nestanak nijedne osobe pod imenom Džonatan Edvards. Ministarstvo unutrašnjih poslova je navelo da ne želi da komentariše individualne slučajeve.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here