A. Čukić - Vesti
Đorđe Balašević

Ja ne živim čak ni od danas do sutra. Živim od danas pre podne do danas uveče. Ne znam stvarno. Imam par prijatelja i jednog malog psa koji maše repom kad se kasno vratim kući i dobro mi je. Samo neka ostane tako… Ovako je govorio daleke 1978. godine Đorđe Balašević, koji je preminuo danas u 67. godini.

Kada je izgovorio ove reči imao je prvi nastup sa grupom “Rani mraz”, sa kojom se proslavio.

Đorđe Balašević je rođen 11. maja 1953. godine, u Novom Sadu, u porodici oca Jovana Balaševića i Veronike Dolenec.

Balašević je odrastao u Novom Sadu, u kući u ulici Jovana Cvijića, a pesme je počeo da piše u osnovnoj školi, iako je sanjao je da će jednog dana postati fudbaler. Napustivši univerzitet 1977. pridružio se grupi “Žetva”, snima hit pesmu “U razdeljak te ljubim” i ostvaruje svoj prvi uspeh. Singl je prodat u više od 180.000 kopija, što je bio veliki uspeh čak i za tadašnje jugoslovenske standarde.

Već naredne godine napušta bend u kome se afirmisao i sa osniva grupu “Rani mraz” sa kojom nastupa na festivalu u Opatiji, sa pesmom “Prva ljubav”. Tokom te godine snima nekoliko hit pesama i sa njima ostvaruje velike tiraže i doživljava potpunu afirmaciju.

Pred samo snimanje pesme “Računajte na nas” sastavu se pridružuju dotadašnji članovi grupe “Suncokret” – Biljana Krstić i Bora Đorđević, a ta numera postaje svojevrsna himna jedne generacije.

Međutim, nakon samo dva meseca grupu napušta Bora Đorđević i formirao “Riblju čorbu”. Balašević i Bilja Krstič sami su snimili prvi album “Ranog mraza” – “Mojoj mami umesto maturske slike u izlogu”, a za produkciju i aranžmane na ploči bili su zaduženi bivši članovi “Korni grupe”.

Na festivalu u Splitu 1979. godine, Balašević je osvojio prvu nagradu sa pesmom “Panonski mornar”, svoju popularnost potvrđuje osam rasprodatih koncerata u beogradskoj dvorani Doma sindikata. Tokom 1980. godine, služio je JNA u Zagrebu i Požarevcu, gde je snimio TV seriju “Vojnici”. Krajem godine izašao je album “Odlazi cirkus”, poslednji album grupe “Rani mraz”. Album je potvrdio Balaševićev status i doneo hitove kao što su “Priča o Vasi Ladačkom” i “Život je more”.

1 COMMENT

  1. Staviti obavjest o smrti Đorđa Balaševića u rubriku showbiznis zajedno sa ovim ostalim je stvarno žalosno .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here