youtube/Kosovo Online

Zatvorenici u Grdovcu kod Podujeva već četiri meseca, u okviru izdržavanja redovnih mera zatvora, bez ikakvog posebnog razloga, provode po 22 sata dnevno u totalnoj izolaciji, a sve njihove molbe da se ta mera ukine ostaju bez odgovora, izjavio je advokat Ljubomir Pantović na konferenciji na novinare u Zvečanu.

On je dodao da su mu njegovi branjenici rekli da se to odnosi na Srbe i pripadnike drugih manjinskih zajednica, ali da nisu mogli da potvrde da li se režim izolacije odnosi i na pritvorenike albanske nacionalnosti, jer su fizički odvojeni u različite zatvorske blokove.

Pantoviće je rekao, međutim, da su mu preneli „da veruju da su i Albanci podvrgnuti tom režimu“.

Korektivna služba Kosova tvrdi, kako je rekao Pantović, da je ta mera „u skladu sa internim propisima“, ali nije dato nikakvo dodatno objašnjenje.

Advokat Pantović je na konferenciji za novinare ponovio molbu, koju su mu u ime svih pritvorenika preneli Srbi koje zastupa – da se režim izolacije pod kojim su od juna meseca, ukine.

On je istakao da su uslovi u zatvoru Grdovac do pre četiri meseca „bili sasvim normalni“, da su u sobama bila po dvojica zatvorenika i da su, van termina za šetnju, mogli u hodnicima zatvora da komuniciraju jedni sa drugima.

„Od početka juna meseca situacija se drastično menja, jer su oni sada svi, Srbi i nealbanci, u jednom režimu izolacije, po 22 sata dnevno su sami u ćeliji, nemaju nikakav kontakt sa spoljnim svetom, jedino imaju 2 sata šetnje u krugu zatvora, koji u vreme vrućina nisu mogli da koriste“, rekao je Pantović i naglasio da je psihofizičko stanje pritvorenika zbog ove mere „vrlo zabrinjavajuće“.

Pantović je istakao da je zatvor Grdovac savremeni zatvorski kompleks izgrađen po evropskim standardima, visoke sigurnosti, da su uslovi u kojima pritvorenici borave generalno dobri i da je obezbeđena odgovarajuća ishrana i zdravstvena nega, a da je odnos zatvorskog osoblja korektan.

„Njihov problem je što su izolovani 22 sata. Kao advokat sa 24 godina iskustva ne vidim, niti sam od njih saznao, razlog zbog čega se mera izolacije primenjuje. Obično se u izolaciju stavljaju lica koja su učinila neki disciplinski prekršaj, a kako su mi preneli, niko od njih nije prekršio bilo koje pravilo koje tamo vlada“, rekao je Pantović.

On je dodao da su se obraćali i Instituciji ombudsmana i predstavnicima nevladinih organizacija za ljudska prava koji ih povremeno obilaze.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime