EPA/Fabio Frustaci
Papa Franja

Papa Franja izjavio je danas da želi da poseti Ukrajinu i pokuša da okonča petomesečni rat koji je više puta osudio.

– Imam veliku želju da idem u Kijev – rekao je papa Franja na pitanje o mogućem budućem putovanju u Ukrajinu, preneo je Rojters.

On je u papskom avionu razgovarao sa novinarima koji putuju sa njim iz Rima u Kanadu.

Papa Franja je više puta osudio rusku invaziju na Ukrajinu, a u intervjuu Rojtersu početkom jula on je izjavio da se nada da će moći da ode u Moskvu i Kijev ubrzo nakon puta u Kanadu.

Posle intervjua, Kremlj je saopštio da nije imao suštinski kontakt sa Vatikanom u vezi sa potencijalnom posetom, dok je Ukrajina obnovila poziv papi da dođe.

Papa danas leti za Edmonton, glavni grad kanadske provincije Alberta.

To je prvi grad koji će posetiti u okviru, kako je rekao, “hodočašća pokajanja”, da bi se izvinio za zlostavljanje dece starosedelaca, koja su prisilno dovođena u škole koje su uglavnom vodili katolički sveštenici.

Između 1881. i 1996. godine više od 150.000 dece starosedelaca odvojeno je od svojih porodica i dovedeno u škole, a cilj tih ustanova je bio da asimiliraju autohtonu decu.

Mnoga deca su izgladnjivana, premlaćivana i seksualno zlostavljana u sistemu koji je Kanadska komisija za istinu i pomirenje nazvala “kulturnim genocidom”.

Iako su kanadski lideri znali da veliki broj dece umire u tim školama od 1907. godine, ovo pitanje je došlo u prvi plan tek kada su prošle godine otkriveni neobeleženi grobovi u blizini škola.

Papa Franja se izvinio zbog uloge katoličke crkve u prinudnim školama u Kanadi ranije ove godine, tokom posete domorodačkih delegata Vatikanu, a sada dolazi da se izvini na kanadskom tlu.

Preživele žrtve i domorodački lideri izjavili su da žele više od izvinjenja.

Mnogi zahtevaju finansijsku kompenzaciju, vraćanje artefakata koji pripadaju autohtonoj kulturi, objavljivanje školskih zapisa, kao i da papa donese bulu ili edikt kojim bi ukinuo doktrinu iz 15. veka, prema kojoj kolonizatori imaju pravo da oduzimaju sve što žele od autohtonog stanovništva.

Papa Franja će posetiti i Maskvakis, Lak San An, Kvebek i Ikaluit na kanadskoj arktičkoj teritoriji.

Predviđeno je da održi devet propovedi i obraćanja i da služi dve mise.

Papa Franja je drugi papa koji će posetiti Kanadu nakon pape Jovana Pavla II, koji je posetio Kanadu tri puta – 1984, 1987. i 2002. godine.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here