Papa: Pravoslavlje je bolesno

0

Lek je da se svi hrišćani ujedine pod vatikansku kapu
 

Poglavar Rimokatoličke crkve boraviće u Ankari i Istanbulu od 28. do 30. novembra i tada će se, pored ostalog, sastati sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom, prvim među jednakim pravoslavnim poglavarima.

 

Nudi unijaćenje

Izlečenje pravoslavlja, prema papi Franji, jeste priznavanje prvenstva vatikanskog pape za vrhovnog poglavara u celokupnom hrišćanstvu.

Provokativnu poruku pravoslavcima papa Franja je uputio tokom nedavne besede na Trgu Svetog Petra u Rimu, u prisustvu nekoliko hiljada vernika.

 

Pozivajući se na vatikanski postulat po kojem "crkva Hristova postoji samo u rimokatoličkoj crkvi, koja je naslednik Svetog Petra i episkopa u zajedništvu sa njim", papa je rekao:

– Crkva je nezdrava kada vernici, klirici i đakoni nisu u jedinstvu sa njenim biskupom. Crkva koja nije u jedinstvu sa biskupom, jeste bolesna Crkva. Isus je želeo takvo jedinstvo svih vernika sa biskupom. Isto važi i za sveštenike i đakone. Svako treba da bude svestan da je biskup postavljen kao vidljiva veza svakog sa Crkvom i Crkve sa Apostolima i sa ostalim zajednicama, koje su takođe sjedinjene sa biskupima i sa papom u jednu, jedinstvenu crkvu, kazao je poglavar Rimokatoličke crkve.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here