Papa: Rat je ludilo

0

Rat izobličava čak i bratske veze: Papa Franja (Foto: Arhiva)
 

Papa je na groblju, u okviru obeležavanja 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata, odao poštu poginulima u svim ratovima.

 

Ceremoniji su prisustvovali zagrebački nadbiskup kardinal Josip Božanić, bečki nadbiskup kardinal Kristof Šenborn, brojni biskupi iz Austrije, Hrvatske, Slovenije i Mađarske, kao i hiljade vernika, uprkos lošem vremenu i kiši.

 

"Rat uništava. Rat sve izobliči, čak i bratske veze. Rat je ludilo, njegov plan razvoja je uništenje", rekao je papa, kritikujući pokretanje oružanih konflikata zbog ekonomskih interesa industrije naoružanja i indiferentnost ljudi.

 

On je govorio i o tome da se danas "treći (svetski) rat" vodi "postepeno, kroz zločine, masakre, uništavanje" i da su i danas brojne žrtve "interesa, geopolitičkih strategija, pohlepe za novcem i moći".

 

Na groblju Redipulja, jednom od najvećih na svetu, na severu Italije, sahranjeno je 100.000 poginulih u toku Prvog svetskog rata.

 

Na italijanskom frontu je između 1915. i 1917. u dolini reke Soče bilo 12 bitaka u kojima je poginulo oko 600.000 austrougarskih i italijanskih vojnika.

 

Papina poseta groblju Redipulja ima i ličnu dimenziju budući da je u italijanskoj ofanzivi protiv Austrougarske učestvovao i deda rimokatoličkog poglavara.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here