Papa se izvinio žrtvama pedofilije

0

 

 

"Vi ste pretrpeli veliku patnju i iskreno mi je žao zbog toga", poručio je papa u pastoralnom pismu bez presedana kojim se papa obratio žrtvama, kako prenose agencije.

 

On je u pismu najavio i da će Vatikan sprovesti formalnu istragu u irskim biskupijama, verskim školama i manastirima koji su umešani u skandal i izrazio spremnost da lično razgovara sa žrtvama i izrazi svoje žaljenje i na taj način.

Katolička crkva u Irskoj dospela je u krizu zbog višedecenijskog zataškavanja seksualnog zlostavljanja dece, koje su vršili njeni sveštenici, zbog čega su četvorica biskupa podnela ostavku, a crkva je uputila javno izvinjenje žrtvama.

 

U izveštaju, koji je podržala irska vlada, navedeno je da je katolička crkva u Irskoj, a naročito dablinska nadbiskupija, zataškavala rasprostranjenu pedofiliju svojih sveštenika u periodu od 1975. do 2004. godine.

 

Papa same zlostavljače opisuje oštrim rečima i kaže da su izdali poverenje vernika, osramotili crkvu i da zbog toga sada moraju odgovarati pred Bogom i civilnim sudovima. On optužuje irske biskupe da nisu poštovali zakon svoje sopstvene crkve kada su zataškavali pedofiliju sveštenika koji su im bili podređeni, umesto da ih najstrožije kazne.

 

Žrtve pedofilije u Irskoj veoma su razočarane papinim pismom izvinjenja zato što Vatikan nije priznao odgovornost za zločine i nije tražio ostavku poglavara katoličke crkve u Irskoj, kardinala Šona Brejdija, što su organizacije koje predstavljaju žrtve zahtevale, javio je Rojters.

 

Posle skandala u Irskoj, ove godine na videlo je izašlo na stotine slučajeva seksualnog ili fizičkog zlostavljanja dece koje su vršili sveštenici katoličke crkve u Nemačkoj, Austriji i Holandiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here