EPA
Papa Franja

Papa Franja pokrenuo je danas dvogodišnje globalne konsultacije, koje bi mogle da promene način na koji Rimokatolička crkva donosi odluke, što bi moglo da ostavi uticaj dugo nakon završetka njegovog pontifikata.

Pobornici vide inicijativu “Za sinodalnu crkvu: zajedništvo, učešće i misija” kao priliku za promenu dinamike moći i da se više čuje glas katolika laika, uključujući žene i ljude na marginama društva, preneo je Rojters.

Konzervativci, međutim, smatraju da je proces iz tri faze čisto gubljenje vremena, kao i da bi mogao da potkopa hijerarhijsku strukturu crkve koja ima 1,3 milijarde vernika širom sveta.

Na misi u bazilici svetog Petra, papa Franja je rekao da katolici treba da imaju otvoren um po pitanju ovog procesa.

– Da li smo spremni za avanturu ovog putovanja? Ili, da li se plašimo nepoznatog, da li preferiramo da uzmemo utočište u uobičajnim izgovorima tipa ”beskorisno je” ili ”oduvek smo radili na ovaj način” – zapitao je papa.

U prvoj fazi, katolici u parohijama i biskupijama širom sveta razgovaraće o pitanjima da li crkva dovoljno sluša mlade, žene, manjine i osobe na marginama društva.

Posle rasprava na nacionalnim i kontinentalnim nivoima, biskupi će se sastati u Vatikanu na mesec dana 2023. godine.

Oni će pripremiti dokument, a papa će napisati Apostolsku pobudnicu, dokument koji izdaje katolička crkva, sa svojim stavovima, predlozima i, moguće, instrukcija o raznim pitanjima.

– Hajde da ne dopustimo da naša srca budu zatvorena; hajde da ne ostanemo iskljičivi u našim uverenjima. Slušajmo jedni druge – rekao je papa na misi pred 3.000 ljudi.

On je dodao da samo pape mogu donositi konačne odluke o doktrinarnim pitanjima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here