Papandreu: Blizu smo da ostanemo bez pomoći

0

Obraćajući se najvećem grčkom sindikatu GSEE, koji je organizovao proteste i štrajkove protiv njegovog strogog plana štednje, on je rekao da vodi bitku protiv uticajnih krugova kod kuće i tržišnih špekulanata u inostranstvu, preneo je Rojters.

 

Traži podršku radnika: Jorgos Papandreu
 

"Mi smo u ratnom stanju, u borbi protiv specijalnih interesa kod kuće i van Grčke. To je bitka protiv špekulanata i za transparentnost kako bi tržišta bila u službi ljudi, a ne obrnuto", rekao je Papandreu.

 

On je na godišnjem kongresu GSEE u severnoj Grčkoj dao sumornu sliku grčke ekonomije, ukazavši da su ozbiljne negativne pojave podrile kredibilitet Grčke na tržištima i umanjile podršku stranih parnera.

 

"Uz sve poštovanje prema Grcima, govorimo o tački do koje smo došli, a to je jedan korak od toga da ne budemo u mogućnosti da pozajmljujemo", rekao je on i dodao da "moramo izbeći situaciju da decenijama plaćamo zelenašku kamatu, osuđujući zemlju na duboku recesiju".

 

Grčka, najslabija članica evrozone, želi od EU da pruži jasan mehanizam podrške, sa ciljem suzbijanja špekulanata i sniženja grčkih troškova kreditiranja. Lideri EU, i sami suočeni sa krizom u svojim zemljama, nisu, međutim, radi da pruže pomoć, podsetio je Rojters.

"Bili smo primorani da donesemo najteže odluke koje je ikada donela neka vlada ove zemlje. Ulažemo napore da promenimo sadašnju situaciju…Ukoliko se danas ne budemo žrtvovali, naši problemi će izmaći kontroli", ukazao je Papandreu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here