Papandreu najavio osnivanje nove stranke

0

Wikipedia/ Robert D. Ward
Jorgos Papandreu završava sa očevom zaostavštinom
 

Papandreu (62) je danas na svom sajtu objavio plan o osnivanju nove stranke, pred prevremene opšte izbore, zakazane za 25. januar. U saopštenju se dodaje da će više detalja biti objavljeno sutra, pošto budu Višem sudu predata potrebna dokumenta.

Papandreu je bio premijer između 2009. i 2011, u vreme kada je Grčku zahvatila teška ekonomska kriza, koja je dovela do sloma podrške PASOK-u.

Papandreuov otac, Andreas, osnovao je PASOK 1974. i tri puta je bio premijer Grčke. On je bio dominantna figura u grčkoj politici posle diktature 1967-74. Jorgos Papandreu je bio lider PASOK-a od februara 2004. do marta 2012, i predsednik Socijalističke internacionale od januara 2006.

PASOK je sada samo ostatak nekada moćne stranke koja je dominirala grčkom politikom 40 godina. Prema poslednjim anketama, PASOK podržava manje od pet odsto populacije.

Grčka skupština raspuštena je 31. januara pošto nije uspela da izabere predsednika države. Na predlog konzervativnog premijera Andonisa Samarasa, izbori su zakazani za 25. januar, a budući poslanici preuzeće dužnost 5. februara, objavila je Skupština.

Nov saziv će kao prvi zadatak imati izbor naslednika Karolosa Papuljasa, čiji mandat na mestu predsednika Grčke ističe u martu.

Prevremeni izbori u Grčkoj izazvali su zabrinutost na tržištu i među međunarodnim kreditorima, uključujući i Međunarodni monetarni fond koji je prekinuo pregovore o isplati nove tranše kreditne pomoći Grčkoj dok ona ne dobije novu vladu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here