Papandreu osudio “turske provokacije” u Egejskom moru

0

Uputio poziv Erdoganu da dođe u Atinu: Jorgos Papandreu
 

"Takve provokacije ne doprinose klimi kakvu želimo i iz tog razloga je važno da se sastanemo s (turskim premijerom Redžepom Taipom) Erdoganom. Moramo što pre naći rešenje za naše odnose, na temelju međunarodnog prava i uz poštovanje suvereniteta zemlje", izjavio je Papandreu na konferenciji za novinare posle samita EU u Briselu.

On je dodao da je ponovo uputio poziv Erdoganu da poseti Atinu, prenela je grčka agencija ANA.

Govoreći o sastanku s makedonskim premijerom, Papandreu je naveo da su on i Nikola Gruevski razmenili mišljenja "u pozitivnoj atmosferi, uprkos poznatim stavovima dveju strana".

"Uveren sam da takvi kontakti mogu samo pozitivno da utiču na napore Ujedinjenih nacija za pronalaženje obostrano prihvatljivog rešenja" za spor oko imena Makedonije, kazao je Papandreu.

Jučerašnji susret u Briselu treći je sastanak Gruevskog i Papandreua. Prethodno su se, u oktobru prošle godine, sastali, takođe u Briselu, a u novembru na Prespanskom jezeru. Ni tada dvojica državnika nisu uspeli da prevaziđu spor Atine i Skoplja oko imena.

UN već godinama pokušavaju da pronađu kompromisno rešenje za naziv makedonske države. Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija", tvrdeći da je to ime severne grčke provincije od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.

Posle raspada Jugoslavije i proglašenja nezavisnosti, 1991. godine, Makedonija je primljena u UN pod privremenim nazivom "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here