EPA-EFE/Fabio Frustaci
Papa Franja

Papa Franja rekao je starosedelačkim liderima poslednjeg dana svoje posete Kanadi da ga boli što su katolici podržavali opresivnu i nepravednu politiku protiv njih.

On se danas sastao sa degacijom starosedelaca u rezidenciji nadbiskupa u Kvebeku pre odlaska na arktičku teritoriju Nunavut, koju je Kanada stvorila 1999. za Inuite, preneo je Rojters.

“Došao sam kao brat da iz prve ruke otkrijem dobre i loše plodove koje su godinama donosili članovi lokalne katoličke porodice”, rekao je papa Franja.

On je istakao da je došao u duhu pokajanja, da izrazi svoj iskreni bol zbog nepravde koju im je naneo ne mali broj katolika koji su podržavali opresivnu i nepravednu politiku prem njima.

Deca starosedelaca su u katoličkim školama u Kanadi izgladnjivana i fizički zlostavljana, jer su govorila na maternjem jeziku, a mnogi od njih bili su seksualno zlostavljani unutar sistema koji je kanadska Komisija za istinu i pomirenje nazvala “kulturnim genocidom”.

“Došao sam kao hodočasnik, uprkos svojim fizičkim ograničenjima, da napravim dalje korake napred sa vama i za vas”, kazao je papa Franja.

1 COMMENT

  1. Ти и ви се кајете.Хајде да видимо и то ваше усрано кајање.Иза сваког рата стоји Ватикан.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here