EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO
Papa Franja

Papa Franja upozorio je danas tokom posete Slovačkoj da se prevelikom pažnjom koja se poklanja individualnim pravima i ratovima između različitih kultura narušavaju zajedničke ljudske vrednosti i dobra.

Papa je ovo izjavio nakon jučerašnje kratke posete Mađarskoj gde je, podsećajući na komunističku prošlost istočne Evrope poručio da bi države trebalo da se odreknu mentaliteta sebičluka i straha.

Poseta pape Franje (84) Slovačkoj je njegova prva zvanična poseta od kako je u julu bio podvrgnut hiruškoj intevenciji gastrointestinalnog trakta ali papa je u dobroj opštoj formi, a njegov dolazak u Slovačku je prva papaska poseta toj zemlji još od 2003. godine, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova susrela se jutros sa papom Franjom u predsedničkoj palati u Bratilsavi i razgovarala s njim u cetori oka, uz pomoć prevodioca znatno duže od predviđenih 15 minuta, prenela je ranije agencija TASR.

Papa će u poseti Slovačkoj boraviti do 15. septembra, a osim Bratislave, posetiće i gradove Košice, Prešov i Šaštin.

Planirano je da se susretne sa predstavnicima lokalnih zajednica, kao i jevrejskih i romskih udruženja, a planirtano je da se velika misa održi u Šaštinu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here