pixabay.com

Srpski građani željni odmora nakon pandemije korona virusa taman su se počeli radovati novim putovanjima, ali ih je kao grom iz vedra neba pogodila vest da će morati da doplaćuju za već ugovorene avionske letove. Kako je za “Vesti” izjavio Aleksandar Seničić, direktor Jute, u odnosu na početak godine kada su ugovarani čarter letovi avio-gorivo poskupelo je čak 100 odsto, pa se zato traže doplate za gorivo od putnika koji su platili aranžmane. Prema njegovim rečima, opcije za putnike su ograničene na izbor da plate doplatu ili da odustanu od putovanja.

Kako je objasnio, doplate za gorivo za čarter letove za aranžmane su nešto na šta turističke agencije ne mogu mnogo da utiču.

Ranijih godina se dešavalo da doplate za čarter letove budu od pet do sedam odsto, što nije bio prevelik udar na džep putnika. Sada je uticaj cene goriva na trošak čartera od 25 do 30 odsto, što je mnogo.

Putnici će moći da odustanu od putovanja ukoliko ne mogu ili ne žele da plate toliku doplatu.

Prema njegovim rečima, agencija je dužna da im vrati novac u roku od 15 dana uz zadržavanje nekih sitnijih administrativnih troškova, koji ne mogu biti veći od dva odsto od ukupne cene aranžmana.

– Pokušavamo da razgovaramo sa avio- kompanijama, da možda revidiramo sve ugovore, pa da putnike obavestimo da će od sada pa nadalje cena biti takva. Ali avio- kompanije ne žele da se obavezuju, jer ne znaju buduće cene goriva – poručio je on.