Paprika leči maltene sve

0

Zdravlje za celo telo telo: Paprila
 

Za jedno od omiljenih povrća s naših prostora, sve donedavno bilo je manje poznato da pojačava imunitet zbog velike količine vitamina C. Takođe, paprika sadrži i kapsaicin koji poboljšava opšte stanje organizma, a blagotvorno deluje i kod ateroskleroze, jer njen sastojak citrin utiče na propustljivost kapilara i čini ih elastičnima. Interesantan je podatak da ona podstiče lučenje probavnih sokova, otvara apetit, poboljšava probavu i pojačava aktivnost žlezda zbog cinka. Dame obožavaju papriku, bar u period dok drže dijetu, jer ona ima izuzetno malu energetsku vrednost.

 

Lekovitost ovog povrća potiče od kapsaicina jer on u probavnom sistemu sprečava razvoj bakterija koje izazivaju truljenje, poboljšava apetit i varenje hrane. Zbog značajnog sadržaja kalijuma, paprika ima i određena diuretska svojstva i antikancerogeno dejstvo. Njenim sokom leče se razni upalni procesi kao što su upala grla ili počeci infektivnih oboljenja, a površinskim tretmanom može da se spreči i opadanje kose.

 

 

Paprika pospešuje varenje i ona je jak antioksidant jer čisti telo od slobodnih radikala. Sprečava aterosklerozu, odstranjujući holesterol iz krvi i dobra je prevencija protiv infarkta, moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti. Zahvaljujući PP vitaminu širi krvne sudove.

 

Njeno seme paprike, koje je sastojak aleve paprike, samleveno zajedno sa pokoricom upija holesterol. Vitamin E, kao njen sastojak, olakšava prenos kiseonika, pa se tako organi i tkiva bolje napajaju. Ljuta aleva paprika sprečava razvoj mikroba i fermentaciju smanjujući proizvodnju i zadržavanje toksičnih materija u crevima. Poželjna je i u dijetama jer ubrzava metabolizam i sagorevanje kalorija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here