Mod.gov.rs
Mig-29

Vojska Srbije trenutno raspolaže sa 14 aviona Mig-29 koji se svrstavaju u jedne od najsavremenijih aviona na svetu. Ministarstvo odbrane objavilo je snimke srpskih “migova”.

Zahvaljujući opremanju avionima Mig-29 i novim helikopterima, nabavljenim posle 25 godina, modernizaciji postojećih resursa i ulaganjima u poboljšanje materijalnog statusa pilota i letača, srpsko Ratno vazduhoplovstvo značajno je ojačano, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

– Tokom 2017. godine u operativnu upotrebu uvedeno je šest aviona Mig-29 koje je Vojska Srbije dobila iz Ruske Federacije, a u 2019. godini izvršeno je opremanje sa još četiri aviona ovog tipa, koji su donacija Republike Belorusije i koji će u našu zemlju biti dopremljeni po završetku modernizacije započete u beloruskom 558. avio-remontnom zavodu u Baranovičima u februaru ove godine. Svi započeti radovi vrše se u skladu sa ugovornim obavezama, tehnološkom dinamikom i tehničkom dokumentacijom – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je nabavka aviona Mig-29 kroz vojnotehničku pomoć Ruske Federacije i Republike Belorusije samo jedan od pokazatelja rezultata razvijene i odlične vojno-ekonomske saradnje i saradnje u oblasti odbrane sa partnerskim zemljama.

– Višenamenski borbeni avioni Mig-29 u osnovi su namenjeni za lovačko-presretačka dejstva protiv neprijateljskih vazduhoplova, a u pomoćnoj nameni za dejstva po ciljevima na zemlji i vodi. Maksimalna brzina ovih aviona iznosi 2.400 kilometara na čas (2,25 maha), maksimalna visina leta 18.000 metara, a taktički radijus 1.500 kilometara. Modernizacijom aviona Mig-29 povećava se borbena efikasnost i vatrena moć, čime se značajno unapređuju sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i PVO za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora iznad Republike Srbije i na njenim prilazima – ističu iz Ministarstva odbrane.

Kako se navodi, jedan od uslova za normalno funkcionisanje vazdušnog saobraćaja jeste sposobnost Ratnog vazduhoplovstva i PVO da obezbedi nesmetan prelet civilnih vazduhoplova preko teritorije naše države, te se u skladu s tim avioni Mig-29 koriste i u sastavu dežurne jedinice kojom se obezbeđuje konstantna kontrola vazdušnog prostora 24 časa, 365 dana u godini.

Dodaje se da je, sa ciljem obezbeđivanja neophodnih uslova za čuvanje i održavanje vazduhoplova, na vojnom aerodromu “Pukovnik – pilot Milenko Pavlović” u Batajnici u toku završna faza radova na izgradnji hangara za smeštaj aviona Mig-29 u sastavu dežurne jedinice.

Ističe se da će obezbeđivanjem uslova za smeštaj aviona, uticaj vremenskih faktora biće sveden na minimum, smanjeno vreme potrebno za pripremu vazduhoplova i omogućeno manje naprezanje ljudstva.

– Podizanju operativnih sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i PVO doprineo je i proces obuke i usavršavanja vojnih pilota za avione Mig-29. Sa većim brojem aviona Mig-29 višestruko je povećan i broj časova naleta za svakog pilota iz sastava eskadrile, čime je obučenost ljudstva na znatno višem nivou nego što je to bilo u prethodnom periodu. Takođe, za potrebe obuke mlađih pilota, tokom 2019. godine izvršena je osnovna i borbena obuka u Ruskoj Federaciji – navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

Kako se navodi, svi piloti i letači mogu se pohvaliti i najsavremenijom letačkom opremom u vidu letačkih kombinezona, čizama, rukavica.

– Materijalni status pilota i letača u Ratnom vazduhoplovstvu direktno je poboljšan povećanjem plata te su, primera radi, prvi put od ove godine plate vojnih pilota izjednačene sa platama pilota u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Takođe, utvrđeni su i bolji formacijski elementi za pilote i tehničare, čime je omogućeno brže napredovanje kroz službu -saopšteno je iz Ministarstva.

Navedeno je i da su uz opremanje novim vazduhoplovima, ozbiljan program usavršavanja, neprekidno kondicioniranje i održavanje postignutih sposobnosti naših pilota, značajno doprineli unapređenju operativnih sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here