Pare od MMF-a možda u martu

0

Zadovoljan radom srpske Vlade: Šef misije MMF-a Albert Jeger
 

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, po završetku dvonedeljnih razgovora, Jeger je rekao da će, ako Bord direktora donese pozitivnu ocenu, Srbija moći da povuče novih 350 miliona evra iz stend baj aranžmana za jačanje deviznih rezervi.

 

Govoreći o sprovođenju same revizije, Jeger je procenio da Srbija u 2010. može očekivati rast BDP-a do dva odsto, a u 2011. godini do tri odsto.

 

Jeger je ukazao da Srbija više neće moći da očekuje visoke stope rasta od pet do šest odsto godišnje, kao što je to bilo u proteklih nekoliko godina, i moraće da menja model u vođenju ekonomije.

 

 

"To znači da će Srbija morati da smanji visoku javnu potrošnju, da poveća proizvodnju robe za izvoz i da ojača nacionalnu valutu u odnosu na evro, ako želi da poveća kreditnu aktivnost," rekao je Jeger.

 

On je podsetio da je visok rast BDP-a u proteklim godinama bio plaćen visokim rastom deficita tekućeg bilansa, koji je bio dostigao više od 17 odsto BDP-a.

 

Šef misije MMF-a Albert Jeger izjavio je i da Srbiji ostaje obaveza da smanji broj zaposlenih u javnoj administraciji za 10 odsto, dodavši je MMF dobio uveravanja da će to "manje-više" biti primenjeno do aprila.

 

Ako se to ne dogodi, o tome će se razgovarati prilikom sledeće revizije aranžmana u maju, najavio je Jeger. 

 

Dinkić: Moguće odmrzavanje plata

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas da je sa MMF-om dogovoreno da plate i penzije budu zamrznute u prvoj polovini godine, ali da je ostavljen prostor za razgovore o odmrzavanju plata u drugoj polovini godine.

 

 

Mlađan Dinkić

"Ako se privreda bude brže oporavljala nego što je to sada prognozirano, otvoren je prostor za razgovore o odmrzavanju plata i penzija u drugoj polovini godine", precizirao je Duinkić na konferenciji za novinare.

 

On je najavio da će se o tome detaljno razgovarati u maju, prilikom sledeće posete misije MMF-a. Prema njegovim rečima, MMF je potvrdio da je 2010. godina izlaska iz recesije i podigao je projekciju privrednog rasta Srbije sa 1,5 odsto na dva odsto.

 

Ako javne investicije budu efikasno organizovane pre svega u autoputeve, misija MMF-a bi prilikom sledeće posete ponovo mogla da podigne procenu privrednog rasta, rekao je Dinkić. Ministar je napomenuo da je sa MMF – om dogovoreno da se poreska opterećenja, kao što su porez na dodatu vrednost i porez na plate, neće menjati.

 

On je istakao i da je u potpunosti ostvareno sve što je dogovoreno sa MMF-om što se, prema njegovim rečima, nikad nije dogodilo u dosadašnjim pregovorima. Dinkić je ocenio da će sporazum obezbediti stabilnost za dalji opravak srpske ekonomije i biti dobar signal za strane investitore.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here