commons.wikimedia/Carlos Delgado
Madrid

O predlogu grupe katalonskih poslanika “Junts” parlamentu Španije da vlada prizna nezavisnost Kosova raspravljaće se sutra, potvrđeno je iz parlamenta.

“Glasanje će se održati 25. juna”, objavljeno je.

Katalonska partija “Junts per Katalonia” je 5. juna uputila parlamentu Španije parlamentarni predlog u kojem traže od Vlade Španije da prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

U toj inicijativi, o kojoj će se raspravljati sutra, navodi se da je Kosovo “pravna i demokratska država sa oko 1,7 miliona stanovnika”, koju kao nezavisnu državu priznaje preko 100 zemalja, uključujući 22 članice EU.

Odgovarajući na obrazloženje pet država EU koje još uvek ne priznaju nezavisnost Kosova, među kojima je i Španija, “Junts” je podsetio da je Međunarodni sud pravde (ICJ) u julu 2010. odlučio da “proglašenje nezavisnosti Kosova nije prekršilo međunarodne zakon” i da ne postoji pravilo koje sprečava da se tako nastavi.

„Odbijanje Španije da prizna državu koja je iskoristila svoje legitimno pravo na samoopredeljenje prepreka je evropskoj politici uključivanja Zapadnog Balkana u EU i faktor je destabilizacije prostora u kontekstu koji karakteriše rat u Ukrajini koji ovaj deo Evrope doživljava sa posebnom zebnjom“, navode „Junts“ u obrazloženju.

Prema mišljenju ove stranke, “nije prihvatljivo da španska država deli istu strategiju kao Rusija, Kina ili Belorusija za odbijanje priznavanja Kosova”.

3 COMMENTS

 1. Ne predlaže katalonska partija priznanje Kosova kao države zbog Kosova nego zbog budućeg zahteva za nezavisnost Katalonije. Separatisti katalonski ne odustaju od svoga separatizma i Vlada Španije to treba da ima u vidu.

  • Isto ce zatraziti Vojvodina pa Bosiljegrad Raska Kostalac Sumadija jos cese parcate jer niko vas ne voli Primer uzimaj i Romi okoline Kostalac vas ne voll

 2. NIŠTA RUSOFILI BLEBETANJEM NEĆETE PROMENITI!!!SRBIJA JE U EVROPI U EU MEĐU SVOJIMA!!!
  ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA, SRBIJA I UKRAJINA U EU!
  ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
  MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
  SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

  NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here