Parlamentarni izbori u Kolumbiji

0

 

Građani Kolumbije biraju 102 senatora i 166 poslanika Donjeg doma parlamenta, a kandidati za mesto u parlamentu su raznoliki, od partijskih lidera i bivših talaca gerilske grupe Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARK) do zvezda popularnih sapunica i fudbalera, preneo je Rojters.

Izborna trka u Kolumbiji se zahuktala od februara kada je Ustavni sud doneo odluku da Uribe ne može da se kandiduje za treći mandat.

Koalicija sadašnjeg predsednika koji čine njegova U partija, Konzervativna partija, Kambio radikalna partija i grupa manjih stranaka, trenutno ima većinu od 68 mesta u Senatu i 107 mesta u Donjem domu parlamenta.

Jaka podrška U partiji koristiće kandidatu vladajuće koalicije Huanu Manuelu Santosu bivšem ministru odbrane, koji vodi u anketama za predsedničke izbore, a koji se zalaže za nastavak Uribeove kampanje protiv FARK.

Slab izborni rezultat, sa druge strane, mogao bi da podstakne ostale partije u koaliciji da odustanu od zajedničkog kandidata i izađu sa svojim, navela je britanska agencija.

Narednoj kolumbijskoj vladi biće potrebna većina u Kongresu kako bi sprovela reforme u oblasti zdravstva, kao i promene penzionog i poreskog sistema, važne za rešavanje problema deficita.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here