Najtrofejniji trener BiH Amar Osim, sin legende jugoslovenskog fudbala Ivice Osima, uveren je da će se Partizan uskoro “povratiti” i zauzeti mesto koje mu pripada, te da Zvezda, bez obzira na to kakvi su trenutno crno-beli, ne može biti “komotna”.

Zvezda je do prošle godine bila njabolji klub na prostoru bivše Jugoslavije, a sada je primat preuzeo Dinamo, rekao je Osim za Tanjug u Beleku gde su i FK Željeznicar i Zvezda bili na pripremama.

Smatra da klubovi sa prostora bivše Jugoslavije nikada više neće moći da stignu “tako daleko” kao što je nekada “Zvezda”.

Crveno-beli su ostvarili maksimum i nemoguće je tako nešto ponoviti:

– Takve su okolnosti, mnogo je novca u igri, a ne bi im ni dali – kaže Osim i tvrdi da će se u igru vratiti Partizan za koga je vezan i i zato što ga je trenirao njegov otac.

– Možda ove godine neće, ali će se vratiti, 100 odsto – rekao je Osim i dodao da mu je Saša Ilić simbol za Partizan.

U Hrvatskoj se Između Dinama i Hajduka ubacila Rijeka, u Srbiji nema nikoga između glavnih rivala, zato, kakav god da je Partizan, Zvezda ne može biti komotna, smatra trener sarajevskog kluba.

Kaže i da mu se više sviđa prošlogodišnja ekipa Zvezde, čije je sve mečeve u Ligi sampiona gledao i u kojoj je bilo manje stranaca.

– To mi je bilo to. Bilo je više naših igrača na ”ić”, igrača iz naših krajeva, iz Vojvodine, Crne Gore, poreklom iz BiH, igrali su srcem. Mislim da je stranac bio samo Ben … Više mi se sviđala od te puno skuplje, delovali su kao tim – rekao je Osim i dodao da je poslednji koji je odskakao u Zvezdi bio Radonjić.

– Bio je poslednji na ”ić” koji je realno odskakao, ostalo su normalni igrači – rekao je Osim i oceni da su mnogi od tih normalnih plaćeni nerealno puno.

Najbolje plaćeni fudbaler u BiH ima 100. 000 evra godišnje, i to sada, kada su se kriterijumi poremetili, a neki klubovi su došli do novca.

Za bivšeg kapitena Marina kaže da ima težinu, da je Zvezdi dodao dimenziju više i opravdao ulaganja.

Kaže i da njegov otac, koji je bio selektor reprezentacije Jugoslavije i Japana, fudbal sada, u Austriji gde živi, gleda iz daleka.

– Zna sve te ljude, sve okolnosti i kako je došlo do toga do čega je došlo, odmakao se. Drago mu je kada klubovi vezani za njegovu karijeru – Partizan, Panatinaikos … imaju rezultate, vezan je za njih – rekao je Osim i dodao da njegov otac ne voli što vidi koliko ima drugih stvari koje su ušle u priču, a nisu samo sport.

Na pitanje da prokomentariše rivalstvo klubova i u Srbiji i u BiH, kaže da ga je iznenadilo čuđenje beogradskih novinara što je trener Sarajeva došao da gleda “Želju”, jer je tako nešto između vodećih klubova u Srbiji nemoguće.

Dodao je i da ne bi voleo da njihovi navijači kopiraju beogradske u delu koji nije sportski.

Zbog novinara koji su u Turskoj pratili Zvezdu, na pripremama, naveo je 11 najboljih igrača tima sa Marakane:

– Golman – Borjan, bez obzira što je Dika bio prvak Evrope i što pamtim Ljukovčana i starijeg Diku Stojanovića…Stojković, iako je persona non grata među zvezdašima u svetu, možda bih ipak njega stavio da brani – rekao je Osim.

– Igrali bi Nikola Jovanović, a levo Siniša Mihajlović, štoperi, pozadi Belodedić, on je bio majstor, Bogićević može biti ispred, Aćimović, Pižon, Piksi desno, levo Džajić . . . treba centarfor, a i Prosinečki je bio dobar igrač, on umesto Aćimovića, Savićević, a mora i Dušan Savić, pre Pančeva – napravio je crveno beli drim tim.

Sve sam ih gledao, rekao je Osim, koji je u trci za selektora BiH, i pored “11 dobrih razloga” koji su po oceni medija bili na njegovoj strani, izgubio od Prosinečkog, bivšeg igrača i trenera Crvene Zvezde.

Na tu temu kaže:

– Nije trebalo da budem selektor, nije se desilo i to je to – i dodaje da radi ono što voli tamo gde voli, a čime se, primećuje, malo ljudi može pohvaliti.

Za razliku od oca, koji je od odlaska iz Partizana 1992. u Beogradu bio samo na sahrani Miljana Miljanića, u Srbiju dolazi često.

– Ništa se nije promenilo. Kada god idemo u Beograd, privatno ili poslovno, ponašam se kao i ranije, iako je odnos Srbije i BiH blago rečeno specifičan poslednje tri decenije – rekao je Osim i dodao da je iznenađen koliko se razvio Novi Beograd i spojio sa Zemunom.

I Sarajevo bi se tako širilo da ima gde, da nije u kotlini, rekao je Osim i dodao da voli beogradske kafane.

– Uvek se kad odem u kafanu iznenadim što kao i kod nas u njima rade neki fini, obrazovani ljudi. To je dobro za goste, ali ne i za državu, jer pokazuje da pravog posla za njih nema – rekao je Osim.

– Beograd nije samo – gde ćemo u provod u Beogradu, gde su žene u Beogradu, gde se jede, gde su klubovi u Beogradu … kao što ni Sarajevo nisu provod, ćevapi i ”vodanje”, muzika i ”cajke’ – zaključuje Amar Osim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here