pixabay.com

Uz povike “Evo vam četnici”, dvojica muškaraca iz Komletinaca kod Otoka, mesta udaljenog 40 kilometara od Vukovara, početkom ove nedelje usred dana traktorom su srušili partizanski spomenik iz Drugog svetskog rata. Policija je u saopštenju navela da je odmah uhapsila dvojicu počinilaca, od kojih jedan ima 59, a drugi 29 godina.

Ovaj incident je usledio samo nekoliko dana pošto je Srpsko nacionalno veće u svom redovnom godišnjem biltenu ocenilo da je u 2020. godini bilo gotovo duplo manje slučajeva govora mržnje, napada na Srbe, ali i rušenje spomenika iz Drugog svetskog rata.

Prema podacima SNV, prošle godine je porušeno sedam antifašističkih spomenika, dok ih je 2019. godine stradalo 16.

Direktor DIC Veritas Savo Štrbac ironično primećuje da su ti spomenici sve manje na meti nasilnika zato što je većina uveliko uništena.

– Do sada je uništeno ili oskrnavljeno više od 3.000 antifašističkih spomenika u Hrvatskoj, a ovaj incident je specifičan jedino po tome što je rušen uz povike da je reč o “četničkom”, a ne partizanskom obeležju. Činjenica da je sve učinjeno usred dana govori da je u ovom delu Hrvatske uveliko počela kampanja za predstojeće lokalne izbore zakazane za 16. maj – ističe Štrbac.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da je rušenje partizanskog spomenika “potpuno normalan događaj za današnju Hrvatsku”.

– U pitanju je jedan od mnogih dokaza da se hrvatsko društvo nije suočilo sa svojom ustaškom prošlošću, a da je antifašizam iz hrvatskog Ustava samo prazno slovo na papiru. Nemam sumnje da će se hrvatsko pravosuđe potruditi da i ovi počinioci ne budu adekvatno kažnjeni, jer je poslednjih 30 godina otvoreno u funkciji opravdanja uništenja i uklanjanja antifašističke i srpske kulturne baštine i cementiranja etničkog čišćenja srpskog naroda – naglašava Linta.

On podseća da su od 1990. godine na teritoriji Hrvatske porušeni gotovo svi spomenici koji su svedočili o ubijanju Srba i Jevreja, narodnooslobodilačkoj borbi ili žrtavama NOP.

– Među mnogobrojnim uništenim, oštećenim i uklonjenim spomenicima su i dela poznatog srpskog vajara i slikara i jednog od najpoznatijih Srba sa područja Hrvatske Vojina Bakića. Među njima se ističe spomenik ustanku naroda Slavonije, koji su minirali pripadnici hrvatske vojske, a delovi su završili u reciklaži – podseća Linta.

Komentari na mrežama

Snimak rušenja spomen-ploče zabeležen je i video-snimkom, koji uveliko kruži internetom, uz uglavnom osuđujuće komentare. Bilo je i onih ironičnih konstatacija da su velikohrvatski ekstremisti odlučili da se obračunaju sa velikosrpskom agresijom rušeći partizanski spomenik traktorom proizvedenim upravo u SFRJ.