Partizani opet “marširaju” Beogradom

0

Josip Broz Tito i Koča Popović
 

Analogija zahteva zanimljiva. Konuzin je 2009. posle 12 godina zatražio povratak otpisanih generala, a gradske vlasti su mu izašle u susret naredne godine uoči posete Beogradu tadašnjeg predsednika Dimitrija Medvedeva. Ruski oslobodioci, međutim, završili su u ruralnom predgrađu, pa je Čepurin prilikom otkrivanja prvog zajedničkog spomenika ruskim i srpskim vojnicima poginulim u odbrani Beograda u Prvom svetskom ratu, pozvao vlast da vrati u grad Ždanova i Tolbuhina. Ujedno, Čepurinov poziv dogodio se uoči već najavljene posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.
 

Hodnik generala Ždanova

Konuzin je isticao da srpske ulice treba da se zovu po svojim oslobodiocima. Pošto sluha nije bilo, u znak protesta u jednom od prolaza ambasade okačio je sliku Georgija Ždanova i nazvao taj deo Hodnik generala Ždanova. Govorio je i da Beogradu treba više vremena da ulicama vrati stare nazive, nego što je Crvenoj armiji trebalo da oslobodi Beograd. Njegov naslednik Aleksandar Čepurin je izrazio očekivanje da će srpska prestonica uskoro dobiti i spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom Romanovu.

General Stevan Mirković, bivši načelnik Generalštaba JNA i partizanski borac, pozdravlja odluku da ulice dobiju imena Popovića i Dapčevića, ali ne veruje da će se njegovi ratni drugovi Ždanov i Tolbuhin vratiti "iz sela u grad".

– Neće vratiti ruske oslobodioce, što je rezultat politike umanjenja njihovog značaja u Drugom svetskom ratu. Sve po principu kakvi ruski generali, kada Amerika i Engleska hoće te zasluge za sebe, a ovi naši moraju da ih prate – kaže Mirković za "Vesti".
 

On smatra da je odnos sadašnje vlasti prema Rusiji uslovljen odnosom prema SAD i EU. Odnosno da su im glavni Vašington i Brisel, a Rusije se drže kao pijan plota samo kada su u pitanju gas i Kosovo, jer kao članica Saveta bezbednosti ima pravo veta.

– Verovatno ambasadori tog dela zapada ne bi ni da se voze ulicom sovjetskog maršala, pa zapad određuje čak i imena naših ulica. Mislim da određuju ovde sve šta treba da se uradi, jer da nije tako ne bi srpski premijer nazivao američkog ambasadora sjajnim diplomatom i velikim prijateljem – ocenio je Stevan Mirković.

 

General Stevan Mirković
 

On dodaje i da pre Putinovog dolaska u Beograd srpska vlast jedva čeka da on ode. Na to Mirkoviću ukazuje činjenica da srpska štampa uveliko plasira priče da je Putin drugi Staljin.

– Više od nas su se obrukali samo Crnogorci s državom manjom od Beograda kada su uveli sankcije Rusiji. A bez ruske pomoći njihova država završila bi kao deo albanske ili neke muslimanske zemlje. Bojim se da će i naša vlast pod zapadnim pritiskom da okrene leđa Moskvi, jer vidim da odličnu Titovu politiku da se sa svima održavaju dobri odnosi sprovode samo na rečima – zaključio je Mirković.

 

Zagreb izbrisan s table

Odluku da se Zagrebačka ulica ponese ime Koče Popovića nadležni su obrazložili činjenicom da je najviše zgrada u toj ulici pripadalo njegovoj porodici i da je tu rođen, dok će deo Kumodraške ulice biti bulevar Peka Dapčevića.

Odbornici DS su podržali taj predlog, ali se nisu složili s preimenovanjem Zagrebačke ulice jer je Koča Popović bio za bratstvo i jedinstvo, a i kako su rekli ne bi voleli da se pooštreo odnosi sa Zagrebom.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here