“Crno-beli” predstavili Takumu Asana (24), prvog japanskog igrača u klupskoj istoriji, koji je uzeo dres s brojem 11.

Asano je došao u Arsenal iz japanskog fudbala pre tri leta. Išao je na pozajmice u Štutgart i Hanover, što znači da ima i bundesligaško iskustvo, a “crno-beli” su ga londonskom velikanu platili milion evra.

– Srećan sam što sam dobio priliku da dođem u Srbiju i Partizan, velika je čast. Od početka su svi ljubazni prema meni. Svi imaju velika očekivanja od mene i želim da dam sve od sebe. Iskreno, na početku nisam znao ništa ni o Partizanu, ni fudbalu u Srbiji, tako da kada smo počeli da pregovaramo, tada sam počeo da sakupljam informacije. Moram da priznam da sam bio pozitivno iznenađen. Igrači su veoma borbeni, ali i da postoji strastvena navijačka kultura, koja podržava igrače. Smatrao sam da bi bila dobra ideja da dođem i da igram – rekao je Asano na pres-konferenciji u Humskoj.

Upitan šta ga je “prelomilo” da se odluči za Partizan, odgovorio je:

– Za mene kao igrača je sada najvažnije da što više igram, da učestvujem na terenu, da rastem, da se razvijam. Smatrao sam da mogu da ovde imam priliku za to. Pored toga, u kontaktu sa trenerom i sa ostalima, shvatio sam da mogu ovde to da očekujem i da se ovde razvijam kao igrač – rekao je Asano i dodao da se pre donošenja odluke konsultovao i sa ljudima u koje ima poverenja.

Pročulo se da je Japanac tražio (i dobio) bonuse za golove. Da li obećava golove, bilo je jedno od pitanja:

– Naravno, moj cilj je da postignem što više golova i da povećam broj pobeda za Partizan. Moj cilj je da se razvijam i postanem bolji igrač.

Asano u prošloj sezoni igrao u 13 bundesligaških utakmica i dve u nemačkom kupu za Hanover, koji je ispao u “cvajtu”

Dodaje da mu dosadašnji boravak u Evropi nije bio lak, ali da veruje da će mu baš Partizan biti prekretnica.

– Pre tri godine sam bio u Arsenalu i to je bio dosta težak period zbog mene zbog vize. Potom sam otišao u Nemačku, proveo sam dve godine u Štutgartu i godinu dana u Hanoveru. To je bio jedan težak period za mene. Nisam igrao onako kako sam želeo, nisam postigao svoj maksimum i zato sada želim da unapredim svoju igru.

Na kojoj poziciji se najbolje oseća: krilo, polušpic, špic?

– Najviše volim da budem najbliže golu i mislim da je to moja najveća snaga, najbolja osobina, tu se najbolje osećam. Ali, naravno, želim da vidim u dogovoru sa trenerom šta oni očekuju od mene i u skladu sa tim dam svoj maksimum.

Veliki problem će biti komunikacija, jer, priznaje, sa engleskim jezikom ne stoji najbolje.

– Nažalost, moj engleski nije dobar. Mogu da se snađem u svakodnevnim životnim situacijama, ali to nije dovoljno. Danas sam se prvi put sreo sa svojim saigračima. Svi su me pozdravili na engleskom i hteli su da komuniciraju sa mnom, ali nisam mogao.

Partizanov trener Savo Milošević je istakao da je dobio igrača kojeg je želeo i koji ima karakteristike neophodne za podzivanje kvaliteta igre ekipe, pogotovo kad je reč o brzini.

– Očekujemo mnogo od Takume, to je igrač koji dolazi iz velikog kluba, koji je igrao ozbiljne lige i koji može da predstavlja ekstra kvalitet, ne samo kod nas, nego i u LE. Dobrodošao, želim mu da se oseća kao kod kuće, najbitnije je da se što pre uklopi u ekipu i navikne na grad – rekao je Milošević.

Moguće je da će Japanac debitovati u četvrtak, pred Partizanovom publikom, u prvoj utakmici trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope protiv turske Malatije.

– U narednih par dana ćemo imati malo više pažnje ćemo posvetiti testiranju. Ja se iskreno nadam da ćemo uspeti do utorka da završimo papirologiju sa FSS i Fudbalskom asocijacijom Engleske i da će biti već spreman za četvrtak i Malatiju. Koliko ćemo ga koristiti u toj utakmici, zavisiće od par narednih dana. Bilo bi dobro da uzme svoje učešće u toj utakmici – rekao je Milošević.

Dovođenjem Asana, prema rečima Miloševića, Partizan još nije završio prelazni rok.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here