Partnerstvo Rusije i Kine plaši Zapad

0

Pojačava uticaj Rusije na dalekom istoku i povećava zabrinutost zapadnik saveznika: Vladimir Putin 

 

SAD i zapadni saveznici su prosto gurnuli "u zagljaj" Moskvu i Peking, koji imaju svoje interese za savez koji bi na globalnom nivou u narednim godinama mogao da označi veliku geostratešku promenu i kraj "vlasti jedne sile".

 

Jedan broj političkih analitičara ocenjuje da je poseta Vladimira Putina Kini istorijska prekretnica u rusko – kineskim odnosima.

 

Mnogobrojni sporazumi i ugovori koji su pripremljeni za susret pokazuju ozbiljnost namera. I Moskva i Peking imaju posebne razloge za zbližavanje.

 

Ukrajinska kriza postala je povod da SAD pokažu svoj arsenal uticaja na Moskvu.

On se ne sastoji toliko u nagomilanim nuklearnim glavama i nosačima aviona u Crnom moru koliko u mogućnosti Vašingtona da koristi ekonomske "ključeve" globalizacije.

 

SAD u tome pomaže činjenica da je savremena svetska ekonomija produkt američkog sistema ti da ga on i reguliše.

 

Ipak, izolovati državu kao što je Rusija nije lako čak ni Vašintonu – navode analitički portali i ocenjuju da SAD mogu poprilično zakomplikovati Moskvi pristup tržištu, finansijskim i tehnološkim resursima.

 

Zbog toga Rusiji nisu potrebni samo zaobilazni putevi, već i alternativa koja omogućava pronalaženje izvora sopstvenog razvoja, koji ne bi zavisio od SAD.

O ruskom "prelasku" u Aziju, na ekonomskom i političkom planu, već odavno se govori, a dešavanja u Ukrajini samo su bili "katalizatori" procesa – procenjuje "Ruski vesnik".

 

Različite reakcije istočnih suseda

Nova stategija Moskve na Dalekom istoku izaziva različite reakcije istočnih suseda.
Najveću uznemirenost pokazuje Tokio, dok Južna Koreja pokazuje više razumevanja.. S druge strane, Moskva je uznemirena zbog saradnje Tokija i Vašingtona u području protivraketne odbrane. 

 

S druge strane, Kina je uznemirena onim što se događa u svetu, u kome raste nestabilnost.

 

Peking shvata da je okretanje Vašingtona prema Aziji, bez obzira na poštovanje Kine, usmereno protiv jačanja njenog uticaja.

 

Mnogobrojni teritorijalni sporovi Pekinga sa susedima, koji su dugo vremena bili "zaleđeni", ponovno su se zaoštrili.

 

Rusija, ulaskom na azijski geostratešku stranu, kreće u širenje i produbljivanje veza i sa drugim važnim igračima u Aziji – od Japana i Južne Koreje do Indije, Vijentama, Singapura i Indonezije.

 

Problem je u tome što su neke od tih zemalja povezani obavezama sa SAD – npr. Japan i Južna Koreja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here