twitter.com

Rastu tenzije u Crnoj Gori uoči Trojčindanskog skupa, 15. juna u Hramu Hristovog vaskresenja u Podgorici, koju organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska. I dok režim Mila Đukanovića optužuje mitropoliju Srpske pravoslavne crkve da organizuje politički skup, njeni arhijereji poručuju da je reč isključivo o Saboru vernika sa kojeg će biti poslat poziv na “bratsku ljubav i slogu i pomirenje u raspolućenoj Crnoj Gori”.

– Da se zajednički suprotstavimo zlu koje se nadvilo nad Crnom Gorom, povodom najavljenog zakona o oduzimanju crkvene imovine – odgovorio je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije na pitanje šta je cilj Sabora.

Nekoliko dana ranije, vladika Joanikije bio je konkretniji, poručivši da će svetinje, ako treba, sveštenici i vernici “braniti golim životima”.

Sporni predlog vlade u Podgorici Zakona o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica predviđa da će crkvena imovina za koju se ne može dokazati vlasništvo pre 1918. godine, pre prisajedinjenja Crne Gore Kraljevini Srbiji, preći u ruke države. Poznavaoci političkih prilika tvrde da je to samo završnica dugogodišnjeg progona srpske crkve i njenog sveštenstva u nezavisnoj Crnoj Gori, te da je prevashodno i pisan sa namerom da se otme imovina SPC.

Upozoravaju da će se bogomolje, a neke datiraju još od Nemanjića i deo su njihove zadužbine, biti predate samozvanoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi na čijem je čelu raspop Miraš Dedeić. On je pre dva dana, hvaleći zakon, i potvrdio da će crnogorska država hramove predati njegovoj samozvanoj crkvi koju, inače, ne priznaje nijedna pomesna prvoslavna crkva.

Sa raspadom zajedničke države, položaj eparhija SPC u regionu odavno je preraslo pitanje crkvenog ustrojstva, a najnoviji slučaj na kojem istrajava predsednik Crne Gore Milo Đukanović, najavljujući da će država da izgura autokefalnost tzv. CPC, ogoljen je primer direktnog mešanja države u crkvene poslove i potrebe novonastalih državica da imaju svoju crkvu.

Episkop Joanikije smatra da je namera crnogorskih vlasti da se napravi presedan, koji bi potom sledile albanske vlasti na Kosovu i Metohiji.

– Sada se ovim Predlogom zakona pravi presedan da bi prištinske vlasti po istom modelu jednim potezom preuzele sve kosovsko-metohijske svetinje, među njima Pećku patrijaršiju, Visoke Dečane i Gračanicu. Kakve li bede i sramote za sve nas – izjavio je vladika za portal IN4S.

Vučić: Težak položaj Srba

Srpski patrijarh Irinej (na slici) izjavio je da vernici i episkopi u Crnoj Gori koji su izloženi bezakonju imaju njegovu podršku. Na drugoj strani, svetovne vlasti u Beogradu već godinama zauzimaju neodređen stav prema režimu u Podgorici.

– Položaj srpskog naroda u Crnoj Gori je veoma ozbiljan i težak. Videćemo kako možemo da pomognemo našem narodu, a da to ne bude mešanje u unutrašnje stvari druge države. Sešćemo narednih dana sa našim ljudima iz Crne Gore, razgovaraćemo i izaći sa stavovima – najavio je Aleksandar Vučić povodom najnovijih dešavanja.

Bez parola i transparenata

Sabor u Podgorici mogao bi da bude najveći skup u crnogorskoj prestonici od kada su se osamostalili, otud je razumljivo strahovanje režima od njegove masovnosti. Vlasti tvrde da je reč o političkom skupu i da eparhije Mitropolije organizuju autobuski prevoz za dolazak vernika iz Srbije i Republike Srpske. U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj tvrde da ne organizuju prevoz i da su na Sabor pozvani jedino pravoslavni vernici koji žive u Crnoj Gori.

– Nismo uputili bilo kakav poziv bilo kojim političarima da u ime bilo koje političke opcije pozivaju ljude da dođu i učestvuju na Trojčindanskom saboru; na ovo isključivo crkveno sabranje – kažu u Mitropoliji, poručujući vernicima da ne donose transparente i parole.