EPA-EFE/OMER MESSINGER
Nikol Pašinjan

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan nazvao je „nerazumljivom“ odluku predsednika Armena Sarkisjana, koji je odbio da odobri ostavku načelnika Generalštaba Oružanih snaga zemlje, Onika Gasparjana, i obećao da će svoje argumente izneti na skupu svojih pristalica 1. marta.

„Odluka predsednika bila je nerazumljiva. Obrazložiću ovo na mitingu. Nakon utvrđivanja ove činjenice mogu se izvući određeni zaključci“, rekao je Pašinjan u svojoj video-poruci na Fejsbuku.

Takođe je dodao da će se dotaći pitanja da li će detalji o događajima od 1. marta 2008. godine, kada je tokom sukoba demonstranata i policije poginulo deset osoba, biti obelodanjeni i predstaviti realnosti u svetlu terorističkog napada u jermenskom parlamentu 27. oktobra 1999.

Prema njegovim rečima, takođe namerava da razgovara i o reformama sprovedenim u zemlji u pravosudnoj i pravnoj oblasti.

Nova politička kriza rasplamsala se u Jerevanu posle Pašinjanovih neopreznih reči o ruskim sistemima „Iskander“. Zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije ismejao je premijera, zbog čega je smenjen, a ubrzo nakon njega i načelniku Generalštaba ponuđeno je da podnese ostavku. U četvrtak ujutro, Oružane snage Jermenije izdale su saopštenje u kojem traže ostavku samog Pašinjana. Premijer je ovo ocenio kao pokušaj prevrata i pozvao svoje pristalice da izađu na ulice. U međuvremenu, opozicija je podigla barikade i šatore u blizini parlamenta. Oni nisu raspoloženi za pregovore sa vlastima i traže ostavku premijera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here