EPA

Ukoliko ste australijski državljanin kojem je istekao pasoš, a planirali ste da putujete u inostranstvo, možete se suočiti s mogućnošću otkazivanja ili odlaganja planova.

Naime, australijska kancelarija za pasoše ne može da postigne da izda sva dokumenta nakon kovid restrikcija.

Kašnjenja, u obradi papirologije, bez presedana, dovela su do toga da Oziji satima čekaju u redovima, ili telefonirajući u pokušaju da saznaju najnovije informacije o svojim dokumentima.

I dok se stranke suočavaju s pogrešnim informacijama nadležnih službenika, portparol kancelarije ističe da trenutno primaju između 10.000 i 12.000 zahteva dnevno, u odnosu na nekadašnjih 7.000 do 9.000. U protekloj finansijskoj godini, kancelarija je izdala preko 1,2 miliona pasoša, što je duplo više od ukupnog broja 2020.

– Kancelarija za analizu i politiku (APO) je izdala preko 950.000 pasoša od 1. novembra prošle godine. U maju 2022. primili smo 260.000 prijava, u poređenju sa 203.000, 193.000 i 139.000 prijava u aprilu, martu i februaru 2022 – objasnio je portparol.

Pojedini frustrirani građani, koji ne mogu da dobiju kancelariju putem telefona, prešli su na Twiter i direktno šalju poruku Ministarstvu spoljnih poslova i trgovine, pod kojim se nalazi APO. Dobili su mejl adresu s koje im se vraćaju pisma, jer je internet “sanduče“ kancelarije prepuno.

Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine (DFAT) ističe da se trenutno bavi zaostatkom, za koji očekuju da će im biti potrebno mesec dana vrednog rada. Ministarstvo se izvinilo svim građanima koji su pogođeni kašnjenjima.

– Nastavljamo da zapošljavamo i obučavamo dodatno osoblje za obradu pasoša i pozivnog centra kako bismo odgovorili na povećanu potražnju, a ujedno i da bismo poboljšali telefonsku tehnologiju i poslovne procese – rekli su u nadležnom ministarstvu.

U međuvremenu, 140.000 podnosilaca zahteva za vizu sada čeka na odobrenje za ulazak u zemlju.

Izvršna direktorka Poslovnog saveta Australije, Dženifer Vestakot, kaže da zaostatak u obradi zahteva za vizu odlaže preko potrebno povećanje australijske radne snage.

Kvalifikovani radnici na čekanju

Iako je formiran pul talentovane radne snage, nije moguće obezbediti visokokvalifikovane radnike preko noći.

– Potreban nam je sistem migracije koji se brzo kreće, jer odluke o ulaganju u velike projekte ili proširenja ne mogu da se stave na čekanje na neodređeno vreme, a da Australijanci ne izgube nove poslove i mogućnosti. Pažljivo ciljana migracija je ključna za omogućavanje brzog pristupa preduzećima, veštinama i radnicima kako bi mogli da povećaju, prošire, investiraju i stvore nova radna mesta za Ozije – dodala je Izvršna direktorka Poslovnog saveta Australije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here