Pastirice i vitezovi

0

Nadvlačenje konopca
 

Pored nove takmičarske discipline za decu, trka s jajetom u kašici i stare čobanske igre klisa, održan je prvi sabor Udruženja ovčara i kozara Srbije, koji čini tri udruženja sa oko 200 ovčara i kozara.

 

Sabor je imao edukativan karakter, a u revijalnom delu prvi put su birani najlepša pastirica i najlepši pastirski par. Starije žene takmičile su u predenju vune, a brojna kulturno-umetnička društva razgalila su sve prisutne. Kao i ranijih godina, posetioci su bili u prilici da vide rukotvorine umetnika iz celog Pomoravlja, a bila su izložena i stara srpska jela.

 

Siniša i Mila Dobrosavljević

Pored finansijske pomoći opštine, sponzori su bili firma Atel, tačnije njihova farma Bela reka, Siniša i Mila Dobrosavljević, koji su u Luganu od 1979. godine, a ove godine su doneli i kompjuter za seosku školu, dok je porodica Zarić, koja je takođe u Švajcarskoj, donirala štampač. Hotel Konačište obezbedio je prenoćišta za folkloraše, a Resavska pećina i Park maketa dozvolili su besplatan obilazak.

– Ove godine u gostima su nam bili članovi Udruženja vitezova Beli orlovi iz Beograda, koji su izveli svoj perfomans i koji su revijalno učestvovali u bacanju kamena s ramena i nadvlačenju konopca. Takođe, prvi put imamo izlagače iz Turske. Firma Vomeks izložila je muzilice i opremu za mlekarstvo. To znači da manifestacija postaje sve poznatija i sve više firmi učestvuje u njoj – rekao je za "Vesti" Bojan Milanović, predsednik Udruženja Lipa Lipovica i član organizacionog odbora manifestacije.

Vladimir Ilić iz Lipovice, koji već 25 godina sa suprugom Svetlanom živi u Majndriziu, u blizini Lugana, došao je da podrži ovu kulturno-sportsku manifestaciju.

 

Najlepši pastirski par

Titulu najlepšeg pastirskog para poneli su 17-godišnja Aleksandra Dobrosavljević i 14-godišnji Nikola Vučković iz Sladaje kod Despotovca. Oni kažu da gotovo da ne propuštaju ovakva takmičenjima i da često pobeđuju. Bili su obučeni u autentičnu narodnu nošnju iz Gornje Resave, koja se od klasične srpske nošnje razlikuju po težinjavoj košulji.

– Mislim da je ovako nešto preko potrebno jer ova manifestacija predstavlja odličnu sponu dijaspore s maticom. Kada dođemo na odmor, puno nam je srce što možemo da vidimo naše igre, ali i da se vidimo sa zemljacima – izjavio je Vladimir.

Kama Živković iz Dvorišta kod Despotovca koji je sa suprugom Dragicom bio u Beču od 1972. do 1996. godine, i čija je cela familija u Austriji, kaže da ovako nešto treba da postoji jer su sela počela da odumiru pošto mladi odlaze u gradove ili inostranstvo.

– Pošto na odmor uglavnom dolazimo u ovo vreme, ne propuštamo Lipovičke letnje noći. To je jedinstvena prilika da se moja deca upoznaju s našom kulturom i tradicijom jer su treća generacija koja je u inostranstvu. Ove godine mi je najveću pažnju privukao štand s proizvodima od drveta jer u slobodno vreme i ja to radim u Italiji – rekao je Mile Jovanović, koji u okolini Vičence živi od 2001. godine sa suprugom Lidijom i sinovima Lukom i Filipom.

Nikoli Despotoviću iz Despotovca, koji živi u Stokholmu sa roditeljima i sestrom Julijom, najviše se dopao klis, hajdučki višeboj, a uživao je i u narodnim igrama jer nije često u prilici da vidi nastup nekog našeg kulturno-umetničkog društva.

 

Pasulj za sve

Gotovo da nije bilo posetioca koji nije prišao kazanu Stojane i Žarka Kojadinovića iz Lipovice jer je miris pasulja svakog namamio. Stojana je skuvala oko 20 kilograma omiljenog srpskog jela i besplatno uslužila sve ljubitelje pasulja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here