R. Lukić
Kuvanje: Glavnu reč vodili muškarci

Posle liturgije koju je na Svete Duhove u hramu Svetoga Save služio prota Branislav Čortanovački u Hanoveru je uz veliko narodno saborovanje održana prva Kotlićijada, ili Pasuljijada, kako su je organizatori nazvali po jelu koje je pripremano.

– Kotlićijadu održavamo da se u miru družimo i čuvamo tradiciju, a ceo prihod prema dogovoru organizatora i sponzora namenjen je našoj crkvi – rekao je prota Čortanovački na otvaranju ovog zanimljivog događaja koji je uprkos saobraćajnoj blokadi u gradu privukao veliki broj radoznalih posetilaca.

Prota Branislav nije bio samo posmatrač

Od prijavljenih devet, učestvovalo je osam takmičara, a stručna komisija u sastavu Mladen Đurđić iz Volfsburga, Drago Gačić iz Ninburga i Marko Đorđević i Sanja Milenković iz Hanovera za pobednika su proglasili pasulj oca i sina Dragana i Dragoslava Čajića iz Hanovera. Drugi je bio Dobrica Jevtić iz Hildena, a treće mesto pripalo je začetniku ideje Saši Popoviću iz Langenhagena.

Tata i brat bili uspešniji: Vladimir Čajić

Kuvane su razne vrste pasulja, a prema odluci žirija najukusniji je bio pasulj s mesom kojeg su kuvali Dragan i Dragoslav Čajić. I treći član porodice Čajić, Vladimir je kuvao pasulj, ali se nije našao među nagrađenima. Iako je na račun takmičara i njihovog pasulja bilo i šaljivih dosetki, činjenica je da je sav pasulj, istina uz popularne cene, rasprodat za samo dvadeset minuta, što organizatora Sašu Popovića posebno raduje.

Telefoniranje nije bilo zabranjeno: Dragan Čajić

Druženje uz igru, pesmu i ostale specijalitete koji su osim pasulja ponuđeni, po veoma lepom vremenu potrajalo je celo posle podne, a za dobro raspoloženje zaslužan je i bend Nenada Milovanovića iz Hamburga.

Da se Kotlićijada uspešno održi organizatori i crkva posebno ističu sponzore vlasnike hotela Ljubicu Markov (Rehberg) iz Senkt Andreasberga na Harcu i Danu Dajevića (Hubertushof) iz Goslara i vlasnike restorana Vladu Sandića (Mediteran) iz Hildeshajma i Mladena Đurđića (Šlos Volfsburg) iz Volfsburga.

Svi pohvaljeni: Sveštenici Perković i Čortanovački sa takmičarima

Ideju odložila korona

– Na Kotlićijadama se kuvaju razna jela, a mi smo našu današnju nazvali Pasuljijadom, jer je kuvan u svetu poznati srpski pasulj. Nekoliko godina sam se bavio ovom idejom, a pre dve godine, kad smo imali nameru da u Hanoveru održimo prvu Kotlićijadu, sprečila nas je korona zbog koje su bila zabranjena veća okupljanja – kaže Saša Popović, veliki sledbenik naše tradicije koji je u Langenhagenu sa suprugom Gordanom podigao original srpsko domaćinstvo.

Popovići sa prijateljima iz Folksvagena

Biće tradicija

– Došlo je mnogo naroda, javili su se sponzori i takmičari i svi smo zadovoljni. Uspeh prve Kotlićijade sve nas ohrabruje da ona na Svete Duhove postane tradicionalna, o čemu smo i ranije razmišljali – rekao je paroh Aleksandar Perković po dolasku iz Himelstira, gde je liturgiju služio u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice.

Nagrade

Sponzori su dodelili i tri glavne nagrade. Pobednici Dragan i Dragoslav Čajić od Ljubice Markov, vlasnice hotela Rehberg na izletničkom Harcu, dobili su dva noćenja s doručkom i večerom. Dobrica Jevtić će u restoranu Mediteran moći kod Vlade Sandića u Hildeshajmu da po izboru bira jelo do iznosa od 100 evra. Trećeplasiranog Sašu Popovića s jednim pratiocem u svom restoranu u Volfsburgu častiće Mladen Đurđić.

Za uspomenu: Saša Popović, Dragan i Dragoslav Čajić